OMT-lid Marc Bonten: 'Logisch dat ouderen voorgaan bij coronavaccin'

PROVINCIE UTRECHT - Zelf zou hij vooraan willen staan wanneer de vaccinatie tegen het coronavirus begint. Maar Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMC Utrecht en lid van het Outbreak Management Team, begrijpt waarom kwetsbaren en ouderen over een paar weken voorrang krijgen.
"Dat is in lijn met het advies van de Gezondheidsraad", zei Bonten in het wekelijkse tv-programma Corona vraag & antwoord van RTV Utrecht. "Er is nog best veel verspreiding van het virus en er worden veel mensen ziek. Dit vaccin is zeer effectief bij ouderen, zo lijkt het uit de eerste gegevens die we krijgen. Dan is het denk ik logisch om die maximaal te beschermen."

60-plussers

Het ministerie van Volksgezondheid maakte vanmiddag bekend dat de eerste coronavaccins in Nederland bestemd zijn voor bewoners in verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Daarna zijn 60-plussers met een medische indicatie op volgorde van leeftijd aan de beurt en vervolgens de 60-plussers zonder verhoogd risico. De verwachting is dat de overige delen van de bevolking in de eerste drie maanden van 2021 nog niet kunnen worden gevaccineerd.
De voorbereidingen zijn in volle gang, meldt het RIVM in Bilthoven. De afgelopen maanden zijn bijvoorbeeld 25 miljoen veiligheidsnaalden besteld. Ook zijn er, speciaal voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden bewaard moeten worden, extra supervriezers gekocht. Het RIVM heeft veel ervaring met de coördinatie en uitvoering van vaccinatieprogramma's, zoals het Rijksvaccinatieprogramma, de griepprik en de pneumokokkenprik.

Eind van de tunnel

Bonten zei dat hij hoopvol wordt van de middelen die beschikbaar komen om de bevolking te beschermen en bijvoorbeeld de nieuwe behandeling voor ernstig zieke coronapatiënten. "Ik durf wel te stellen dat het eind van de tunnel in zicht is. Er gaan oplossingen komen. De resultaten van de vaccins die we nu hebben zijn boven verwachting goed en er komen nog meer vaccins aan. Laten we hopen dat die ook zo goed zijn, want we zullen er toch behoorlijk wat nodig hebben. En de behandeling wordt beter en we kunnen meer testen. Dat zijn de drie componenten die ons hopelijk door de winter heen gaan helpen."
Dat de meeste jongeren pas later voor vaccinatie in aanmerking komen betekent voor Bonten overigens niet dat ze het niet nodig hebben. Voor hen geldt juist een speciale reden om de gratis prik te halen, vindt hij. "Het is de enige manier om van al deze vervelende maatregelen af te komen. Ook voor jongeren geldt dat het vaccineren echt een oplossing gaat zijn voor de maatregelen waar ze nu zoveel last van hebben."

Vooraan in de rij

Zelf kan hij nauwelijks wachten, zei Bonten in de tv-studio van RTV Utrecht over de vrees die sommige mensen nog hebben voor ongewenste effecten van het nieuwe middel dat besmetting met het coronavirus moet voorkomen. "Ik zou vooraan in de rij staan, absoluut", aldus de arts-microbioloog. "Er zijn eigenlijk nauwelijks vaccins die op de langere termijn bijwerkingen hebben. De bescherming die uit de resultaten komt die nu zijn vrijgegeven is zo enorm dat ik graag zo'n vaccin zou hebben."
Onduidelijk is nog of de 'coronaprik' net als de griepprik een jaarlijks terugkerend programma wordt. "Mutaties van het coronavirus gaan pas opvallen als er vaccins toegepast worden" legde Bonten uit. Ook weten we nog niet hoe lang de vaccins werken. "Als ze kortdurend blijken te werken zul je toch regelmatig moeten vaccineren. Wat we wel denken te weten is dat dit virus de capaciteit heeft om een blijvertje te zijn. We verwachten eigenlijk dat dit virus niet weg zal gaan en altijd aanwezig zal blijven."
Bekijk hieronder de hele uitzending met Marc Bonten, arts-microbioloog van UMC Utrecht.
UNieuws Extra: Corona Vraag en Antwoord

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.