KNVB overweegt alle uitslagen te schrappen en herstarten in kleinere poules

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De KNVB overweegt serieus om alle uitslagen in de topamateurcompeties van eerder dit seizoen te schrappen en in januari opnieuw, met een alternatieve competitie, te beginnen. Dat staat in een voorstel dat de voetbalbond deze week aan de clubs uit de tweede en derde divisie en de hoofdklasse heeft gepresenteerd en dat RTV Utrecht heeft ingezien.
In twee van de drie opties die de bond voorstelt worden de gespeelde wedstrijden geschrapt, in een derde blijven de resultaten staan. De clubs moeten voor woensdag 25 november hun voorkeur bij de KNVB aangeven, de voetbalbond beslist medio december.

Uitspelen competitie

Optie 1 die de bond voorlegt is het tussen half januari en het begin van de zomer uitspelen van de al gestarte competitie. Daaraan kleven een aantal grote nadelen. De belasting voor de spelers en clubs wordt erg groot; er moeten in de divisies nog 28 speelronden worden afgewerkt. Bovendien is er in die opzet geen ruimte om een eventuele nieuwe noodgedwongen pauze op te vangen. En er is in deze opzet geen ruimte voor een nacompetitie, waardoor de promotie-degradatieregelingen moeten worden aangepast.
Het voordeel is dat de resultaten uit augustus en september blijven staan. Dat kan voor het Utrechtse Hercules, momenteel koploper in de derde divisie B, een belangrijke reden zijn om voor deze optie te kiezen. Ook IJsselmeervogels, Spakenburg en Sportlust'46 zouden om die reden voor optie 1 kunnen stemmen.

Opnieuw beginnen, halve competitie

In optie 2 worden alle uitslagen van de al gespeelde wedstrijden geschrapt en wordt een halve competitie mét nacompetitie gespeeld. Clubs spelen in de competitie dus één in plaats van twee keer tegen elkaar.
Voordeel is dat de promotie-degradatieregeling niet aangepast hoeft te worden. Daarnaast is de belasting voor spelers en clubs gelijk aan die van een 'normaal' seizoen. Nadeel is dat clubs die goed begonnen waren aan het seizoen die start teniet gedaan zien. Bovendien speelt de helft van de clubs één thuiswedstrijd meer dan de andere helft.
De bij optie 1 genoemde clubs uit onze provincie zullen zich in deze optie gedupeerd voelen, minder sterk gestarte clubs, zoals bijvoorbeeld GVVV, DOVO, Hoogland en DHSC krijgen bij optie 2 een nieuwe kans om goed aan de competitie te beginnen.

Opnieuw beginnen, hele competitie in halve poules

Die kans krijgen ze ook in optie 3. Daarin stelt de KNVB voor om alle poules in twee delen te knippen en in die halve poules een hele competitie af te werken. De tweede divisie gaat dan uit twee poules van negen clubs bestaan. De twee poulewinnaars spelen aan het einde van de competitie om het landskampioenschap. De degradatieregeling wordt aangepast.
In de derde divisies wordt de competitie op dezelfde manier afgewerkt. Dat levert zowel op zaterdag als op zondag twee kampioenen op. De twee zaterdagkampioenen spelen een finale om directe promotie, de twee zondagkampioenen doen dat ook. De verliezers van die twee finales krijgen een herkansing.
Het voordeel van deze opzet is, net als bij optie 2, dat de belasting gelijk blijft aan die in een normaal seizoen. Daarnaast spelen alle clubs evenveel uit- en thuiswedstrijden en worden de poules regionaal ingedeeld, waardoor de reistijd verkleind wordt. Het nadeel is opnieuw dat de goed gestarte clubs hun behaalde voordeel kwijt zijn, omdat alle tot nu toe geboekte resultaten komen te vervallen.
Ook de promotie-degradatieregeling in de hoofdklassen gaat in deze opzet op de schop. Net als in optie 2 is er ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen, en er kan een nacompetitie worden gespeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.