Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp: 100.000 kippen worden geruimd

HEKENDORP - Op een pluimveebedrijf in Hekendorp moeten 100.000 kippen worden geruimd omdat de vogelgriep daar is vastgesteld. Het gaat om het bedrijf van pluimveehouder Piet Wiltenburg. Zes jaar geleden maakte hij dit ook al mee. Er moesten toen 150.000 kippen geruimd worden.
Dat maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag bekend. Het gaat waarschijnlijk om de hoogpathogene variant van de vogelgriep, die zeer besmettelijk is. Daarom is er ook per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het leghennenbedrijf.
Verslaggever Annemarie de Wit sprak vorige maand nog met de pluimveehouder over de ophokplicht.
Volgens het ministerie van LNV ligt in een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt één ander pluimveebedrijf. Er wordt nog onderzocht of daar de vogelgriep ook heerst.

Ophokplicht

Sinds oktober geldt er een ophokplicht, nadat in Kockengen de hoogpathogene vogelgriep was aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. De vogelgriep is erg vroeg geconstateerd dit jaar.
Na het aantreffen van de hoogpathogene vogelgriep bij de wilde knobbelzwanen, is het virus ook vastgesteld bij verschillende pluimveebedrijven op andere plekken in Nederland, die vervolgens moesten worden geruimd. Zaterdag meldde het ministerie van LNV nog dat het raak was in het Friese Witmarsum op een bedrijf met 90.000 vleeskuikens.