Hekendorp leeft mee met pluimveehouder: 'Heel triest'

HEKENDORP - Het is een persoonlijk drama. Voor de deur van het bedrijf van pluimveehouder Piet Wiltenburg zijn mannen in blauwe pakken te zien van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Ze zijn bezig om de 100.000 kippen van pluimveehouder Wiltenburg te ruimen.
"Het CO2 gas wordt nu in de stallen gepompt, daarmee worden de kippen omgebracht. Daarna komt de droeve taak om alle kippen te verwijderen uit te stallen", vertelt verslaggever Richard Grootbod bij Radio M Utrecht. "Er waren zieke dieren in de stallen, zei de NVWA. De eigenaar heeft zijn verantwoordelijkheid genomen." Ook morgen zal het ruimen een belangrijk deel van de dag in beslag nemen.
Zondagochtend maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend dat de vogelgriep, voor de tweede keer in zes jaar tijd, geconstateerd is op het bedrijf van Wiltenburg. Het gevolg is dat alle 100.000 kippen zo snel mogelijk geruimd moeten worden.
"Niet nóg een keer!" Het Hekendorpse pluimveebedrijf wordt opnieuw getroffen door vogelgriep.
Het dorp was al erg op hun hoede, ze wilden dit keer de vogelgriep buiten de deur houden, vertelt verslaggever Grootbod. "De afgelopen weken zag je berichten in groepsapps voorbijkomen van mensen die een dode vogel of dode gans vonden. Direct kwamen er reacties: niet aankomen, houd afstand, laat het dier liggen want straks komt het onder je schoenzolen en hebben we het virus wéér in het dorp." De toon onder de mensen was, we moeten voorkomen dat dit nóg een keer gebeurt.
Ook Wiltenburg dacht dat. Op zijn erf staan twee grote groene vierkante gebouwen, daarin heeft de pluimveehouder zijn kippen in opgeborgen, zou je kunnen zeggen. Helemaal afgesloten van de buitenwereld. Na 2014 heeft hij zijn bedrijf aangepast, overkapt en overdekt. "Je gaat je toch afvragen, hoe is het mogelijk dat er een uitbraak is geweest?" zegt Grootbod.
Het dorp leeft mee met pluimveehouder Wiltenburg. "Het was zes jaar geleden ongelofelijk treurig", vertelt Hans van Dam van het Dorpsplatform Hekendorp, tevens een vriend van Wiltenburg. "Je kunt je bijna niet voorstellen hoe zoiets aankomt. Hoe het is als in één klap je hele bedrijf wordt leeggehaald door mannen in blauwe pakken."

Reactie burgemeester De Vries

Burgemeester Danny de Vries van Oudewater heeft vandaag contact opgenomen met de pluimveehouder. "Het gaat ook om 100.000 dieren, dat is niet niks." Hij noemt het een bizar toeval dat dit Wiltenburg nu voor de tweede keer gebeurt. "Daar kan hij ook helemaal niets aan doen, dit overkomt je gewoon. Je moet je voorstellen dat het een half jaar duurt voordat hij zijn bedrijf weer kan opbouwen."
Morgen worden de kippen bij de boer geruimd. Hekendorpers zullen daar beperkt overlast van hebben. "De Hekendorpse Buurt wordt de komende twee dagen eenrichtingsverkeer vanuit de richting Oudewater. Bestemmingsverkeer is wel mogelijk."

Hekendorp op slot?

De vorige ruiming, zes jaar geleden, staat mensen nog goed bij. Dit keer zijn de voorzorgsmaatregelen rondom de ruiming minder uitgebreid. Dat komt omdat deze vogelgriepvariant niet op mensen kan overslaan. Dat was zes jaar geleden wel de angst.
Volgens het ministerie van LNV ligt er één ander pluimveebedrijf in een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp. Er wordt nog onderzocht of daar de vogelgriep ook heerst. Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het leghennenbedrijf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.