Duurzaam kerst vieren bij de kringloop. 'Als het een tweede kans krijgt is dat toch leuk'

LEUSDEN - Kerst staat bekend als een feest van overdaad: tafels vol met eten, een gigantisch versierde boom en een heleboel cadeaus. Maar de kerstinkopen kunnen ook best een stuk duurzamer, dachten de winkelende mensen bij de kersmarkt Kringloopcentrum in Leusden vandaag.
De kerstmarkt is een stuk relaxter georganiseerd voor het personeel dan andere jaren. Normaal gesproken staan er 's ochtends in één keer 250 man voor de deur. "Dan komt het slechtste in de mens naar boven", grinnikt één van de vrijwilligers bij de kringloopwinkel. Dit jaar mogen de mensen in groepjes van 30 en allemaal verspreid over de dag naar binnen.

Duurzame kerstgedachte

Vooruit, de meeste klanten komen voor de lage prijzen en de bijzondere items. Maar er wordt ook zeker aan het milieu gedacht. Mevrouw Meesters is er speciaal vanwege de duurzame kerstgedachte. "Er wordt zoveel geproduceerd. Ik vind al dat afval echt jammer. Als iets een tweede kans kan krijgen is dat juist ontzettend leuk."
Het hele jaar worden er kerstspullen apart gezet, vandaag worden ze met zorg en liefde uitgestald op de tafels in de winkel. Vrijwilliger Ed is duidelijk aan het genieten. "Dit werk is m'n lust en leven", zegt hij. "Joh, ik ben alleen en dat is in deze coronatijd heel vervelend. Ik ben altijd blij als het dinsdagmiddag is en ik kan gaan werken." Ed mag zelf pas aan het eind van de dag kijken wat er overblijft. "De klanten gaan voor."

'Koop lokaal'

Tsja hoe doe je dat, milieubewust kerst vieren? Sanne Janssen van Milieu Centraal heeft wel een paar tips. "Doe zo lang mogelijk met je boom, koop lokaal en rijd er niet te ver voor met de auto." Janssen raadt mensen ook aan cadeau's die online worden besteld vooral bij één aanbieder te kopen, zodat het in één keer geleverd kan worden. "Ik koop zelf mijn cadeau's allemaal tweedehands en begin daar al vroeg in het jaar mee", aldus Janssen.
Vrijwilliger Ed heeft alles al zo ongeveer in de berging staan, maar wacht nog even met uitstallen. "Ik ben van de traditionele spullen. Ik haal het straks na Sinterklaas allemaal tevoorschijn." Eerder begint hij er niet aan, lacht Ed.
Het personeel vult na elke groep mensen de voorraad weer aan, zodat iedereen evenveel keuze heeft. Het hoofd van de kringloop Gerco Kolbach loopt af en aan met nieuwe spullen. Zijn kerstversiering bestaat zoals elk jaar uit "een krans en een kaars". "Ja weet je wat het is", grinnikt Koldach, "zodra de markt voorbij is kan ik geen kerst meer zien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.