Onderzoek wijst uit: fietsers op Jan Blankenbrug Vianen voelen zich terecht onveilig



Het fietspad op de brug moet dan ook worden aangepast om het comfort van de fietsers te vergroten, is het advies van onderzoeksbureau Roelofs. Rijkswaterstaat start volgende maand een onderzoek naar de mogelijke aanpassingen van het pad.
Onderzoek met drones
Vanuit de lucht is de brug vorig jaar in oktober twee dagen in de gaten gehouden. Met drones zijn de verkeersbewegingen op het fietspad waargenomen. Volgens Tom Zee van Rijkswaterstaat is het onderzoek gestart na klachten over de veiligheid op de brug: "We wilden graag weten wat er nou aan de hand is." Deze manier van onderzoeken is nog niet vaak toegepast bij (brom)fietsers. Wel wordt het vaker gebruikt om autoverkeer te analyseren. Vanuit de lucht is vastgesteld hoeveel (brom)fietsers van de brug gebruikmaken en ook de snelheid van de gebruikers is onderzocht.
Jan Krijger van de Fietsersbond is blij met het onderzoek van Rijkswaterstaat: "Het is een innovatief onderzoek, een mooi rapport. We krijgen wel bevestigd dat er toch wel wat aan de hand is hier op het fietspad op de Jan Blankenbrug." Al jaren is er onvrede over het fietspad. In 2012 deed de gemeente Vianen een oproep aan Rijkswaterstaat om te kijken naar de verkeersveiligheid op de brug. Vorig jaar startte een inwoner van Vianen een petitie om de fietsverbinding langs de A2 aan te pakken.
Volgens Rijkswaterstaat toont het onderzoek van Roelofs niet aan dat het fietspad onveilig is: "We constateren niet dat het gevaarlijk is, maar het is een gevoel van onveiligheid. We zien in het onderzoek geen onveilige situaties ontstaan."
In de ochtend drukte door scholieren
In het onderzoek is vastgelegd op welke punten (brom)fietsen te dicht langs elkaar fietsen met een groot snelheidsverschil. Vooral in de ochtendspits zie je over de hele lengte van het fietspad dat de gebruikers van het fietspad te dicht bij elkaar komen.
De onderzoekers zijn van mening dat grote snelheidsverschillen ervoor zorgen dat er meer rembewegingen plaatsvinden als gebruikers dichtbij elkaar komen. Grote rembewegingen zijn vooral afkomstig van e-bikes, bromfietsen en speed-pedelecs, omdat die een hogere snelheid hebben dan gewone fietsers.
Tom Zee van Rijkswaterstaat: "Met name in de ochtendspits zien we een grote groep scholieren van Vianen naar Nieuwegein gaan. Er zitten ook brommers en e-bikes tussen en dat geeft wat interactie met die groep. Want de snelheidsverschillen zorgen voor meer rembewegingen. En degene die van de andere kant komen kunnen daar ook last van hebben."
Wind
De gebruikers van het fietspad op de brug hebben volgens het onderzoek van Roelofs ook veel last van de wind. Niet alleen de natuurlijke wind, maar ook de rijwind afkomstig van het verkeer op de A2. Daardoor slingeren fietsers meer.
Jan Krijger van de Fietsersbond beaamt dit: "De wind staat dwars op het fietspad. Soms word je door elkaar geschud als het ware door vooral de vrachtwagens." De wind is volgens hem dan ook hinderlijk en zorgt voor het gevoel van onveiligheid.
Fietspad te smal
Op de brug zijn relatief veel e-bikes, (brom)fietsers en speed-pedelecs gezien in het onderzoek. En het snelheidsverschil tussen die weggebruikers en gewone fietsers is groot. Bovenop de brug is het fietspad 2,8 meter breed. Dit is volgens de Fietsersbond veel te smal en voldoet niet aan de CROW richtlijnen.
De CROW, Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek, is een Nederlandse stichting en zij brengen een advies uit over de breedte van fietspaden. Als je kijkt naar de hoeveelheid weggebruikers op het drukste moment, dan adviseert het CROW bij een situatie zoals op de Jan Blankenbrug een breedte van vijf meter. Dat is een stuk breder dan dat het fietspad op de brug is.
Het breder maken van dit bestaande fietspad is een hele dure oplossing."
Tom Zee van Rijkswaterstaat: "We praten hier over een bestaande situatie. De richtlijnen die het CROW nu adviseert gebruik je vooral voor het ontwerpen van nieuwe infra. Daarnaast is het breder maken van dit bestaande fietspad een hele dure oplossing." Ook stelt Rijkswaterstaat dat het fietspad niet te smal is, "alleen in de spitsuren is er weinig ruimte om te passeren", zegt Zee.
De Fietsersbond weet dat Rijkswaterstaat de oude normen hanteert en is het daar niet mee eens. Krijger: "De nu geldende CROW normen, voor een fietspad met het aantal gebruikers op deze brug, gaan uit van minimaal 3,5 meter breedte. Het zijn nog de oude normen die hier gehanteerd worden. En als je naar de toekomst kijkt dan is een breedte van vier meter een must."
In het onderzoeksrapport is te lezen dat 'omdat het fietspad niet voldoet aan de richtlijnen die gebaseerd zijn op veiligheid en comfort, dit theoretisch de kans op ongevallen vergroot.'
Vervolgonderzoek
Het onderzoeksbureau brengt het advies uit om een onderzoek te starten naar oplossingen voor het gebrek aan comfort voor fietsers op de brug. Ook stelt het bureau dat in de toekomst alleen maar meer mensen gebruik zullen willen maken van de brug als fietsverbinding. Door de komst van steeds meer e-bikes zal de wens naar een breder fietspad alleen maar toenemen, is in het rapport te lezen.
Een oplossing tegen de wind zou mogelijk een windscherm kunnen zijn, bovenop de betonnen blokken die er nu al staan. Daarnaast zou mogelijk de drukte op het fietspad verlaagd kunnen worden door de spreiding van fietsers. Dat zou betekenen dat er geprobeerd kan worden fietsers op een ander moment gebruik te laten maken van de brug. Ook zou het verminderen van de grote snelheidsverschillen tussen de gebruikers op de brug het comfort kunnen verbeteren.
Kan er niet een meter af van het auto-asfalt, zodat je naar een kleine vier meter breed fietspad kan gaan?"
Bij de Fietsersbond blijft de vurige wens bestaan dat het fietspad breder wordt gemaakt. Krijger: "Kan er niet een meter af van het auto-asfalt, zodat je naar een kleine vier meter breed fietspad kan gaan?" Maar een strook afsnoepen van de snelweg is niet mogelijk. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de verbreding aan die kant van de snelweg niet kan.
Zee: "De bedoeling is dat het voor de fietsers comfortabeler is. Dit kan bijvoorbeeld door aanpassing van de leuning langs het fietspad. Die staat nu in een boog naar binnen gericht. Als we die omhoog zetten of omdraaien, geeft dat misschien wat meer ruimte op het fietspad." Dat zou het fietspad optisch kunnen verbreden.
Ook benadrukt het verkeersonderzoek dat de parallelweg aan de andere kant van de snelweg, bestemd voor landbouwverkeer, kan bijdragen aan een oplossing. Het advies is dan ook om onderzoek te doen naar het inzetten van deze weg.
Samenwerken?
De Fietsersbond hoopt meer betrokken te worden bij de komende onderzoeken naar de Jan Blankenbrug. Krijger: "We kijken uit naar het nieuwe onderzoek en we zouden ook graag betrokken willen worden. We hebben een enorme 'knowhow', die zal dus ook gebruikt kunnen worden." Tom Zee van Rijkswaterstaat reageert op de uitnodiging : "Natuurlijk kan dat, we gaan het onderzoek starten en de Fietsersbond is van harte welkom."
Volgende maand start naar verwachting het onderzoek naar de verbetering van het fietspad op de Jan Blankenbrug.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

Brandweer haalt zwaargewonde bestuurder uit auto na ongeluk in Soest
Bij een ernstig verkeersongeluk in Soest is één persoon zwaargewond geraakt. Op d...

Vermoeide fractievoorzitter GroenLinks Houten legt taken voorlopig neer
GroenLinksfractievoorzitter Tijm Corporaal in Houten legt tijdelijk zijn functie in de gemeente...

Uitvaartbranche wil duidelijkheid over regels avondklok: 'Mensen zitten al in de emotie'
Uitvaartondernemers maken zich op voor nieuwe coronamaatregelen. Vanaf maandag mogen er nog maa...

DENK beschuldigt PVV van NSB-sympathieën in debat over Joodse compensatie
Wat een waardig moment in de Utrechtse gemeenteraad had moeten worden over een pijnlijk moment ...

Nieuwegeinse chauffeurs klaar met overvolle vrachtwagenparkeerplaatsen
De vrachtwagenparkeerplaatsen in Nieuwegein zijn nog altijd overvol. Vooral rond etenstijd zoek...

Amersfoorter (19) hoeft niet terug de cel in na gewelddadige afpersingspoging
Een 19-jarige Amersfoorter die wordt verdacht van een gewelddadige afpersingspoging, hoeft niet...

Avondklok zet extra druk op families en gezinnen: 'Draak van een maatregel'
"Een draak van een maatregel", noemt familiepsycholoog Dave Niks uit Driebergen de av...

Nijntje-plagiaat knaagt: snavels op Dick Bruna-creatie
De Chinese kunstenaar Feng Feng heeft Dick Bruna's Nijntje voorzien van snavels. Hij wordt nu b...

Doodstil in Utrechtse binnenstad, ook zonder avondklok
Als de Tweede Kamer vandaag instemt, gaat zaterdag de avondklok in. Waarschijnlijk mag je dan t...

Grote zorgen om mogelijke azc-locaties in Vijfheerenlanden: 'Dit is een mokerslag'
Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden zijn ongerust over een onderzoek naar mogelijke opvan...

Viaanse fotograaf wint internationale prijs met bijzondere geboortefoto
Een internationale prijs winnen met een foto gebeurt niet vaak, maar met één foto...

Stormschade: boom op rijdende auto in Maarssen en Dorpsstraat in Lage Vuursche versperd
De harde wind, waarvoor code geel werd afgekondigd, heeft tot verschillende schademeldingen gel...

KNVB wil dat avondklok uur later (21.30 uur) ingaat
De KNVB hoopt dat de avondklok een uur later ingaat dan nu gepland. Volgens de voetbalbond is h...

Tegenstanders verbreding A27 bij Amelisweerd hoopvol na vonnis over rekenmethode stikstof
Een uitspraak van de rechter die een streep zet door de aanleg van een snelweg bij Arnhem heeft...

Nieuwe marinierskazerne die Doorn vervangt moet in 2028 klaar zijn
De nieuwe marinierskazerne in Kamp Nieuw-Milligen, bij Apeldoorn, is eind 2028 klaar. Dat zegt ...

Show van Guido Weijers voor 500 man in Utrecht staat weer op de agenda
Een experimentele show van cabaretier Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht heeft wee...

Veertiende-eeuwse torens in Utrechtse Tolsteegpoort even boven de grond
Ze zitten inmiddels alweer onder de grond, maar gisteren en eergisteren waren de resten van de ...

OM: vluchtelingen in Woerden en Amersfoort bestolen van geld voor familie in thuisland
Afghaanse en Iraanse vluchtelingen die via tussenpersonen vanuit Nederland geld naar familie in...

Man en vrouw weer vrij na steekincident met 16-jarig meisje in Woudenberg
De man en de vrouw die vrijdag werden opgepakt voor het neersteken van een 16-jarig meisje in W...

OM eist 14 jaar cel na moord op Utrechter Ray Tensaini
Het OM heeft veertien jaar cel geëist tegen twee mannen die in december 2019 Utrechter Ray...

Cel- en taakstraf voor opa uit Vianen die stiefkleindochters betastte
Een 71-jarige man uit Vianen is voor ontucht met zijn twee stiefkleindochters veroordeeld tot t...

Ondernemers met de rug tegen de muur door lockdown, kinderwinkel begint doneeractie
De eigenaresse van een winkel aan de Nachtegaalstraat in Utrecht is een donatieactie gestart. M...

Stichtse Vecht schrijft brief over nieuw steunpakket: 'Noodkreet van ondernemers'
De gemeente Stichtse Vecht heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Econo...

Wat mag nu wel en niet tijdens de avondklok? 8 vragen én antwoorden
Het wachten is nog even totdat het door de Tweede Kamer is, maar uiterlijk zondag lijkt het er ...

Maaltijdbezorgers en hondenuitlaters uitgezonderd van avondklok, stijging nieuwe coronacijfers
Nederland zit waarschijnlijk tot en met 9 februari vast aan een avondklok. Verder mogen we nog ...

Rechter geeft biogascentrale Bunschoten geldboetes voor gebruik verboden afvalstoffen
De rechtbank van Amsterdam heeft de biogascentrale in Bunschoten veroordeeld tot een geldboete ...

Problemen met droogte rond Utrechtse Heuvelrug en Veluwe nog niet opgelost
De grondwaterstand in de droogste gebieden van Nederland blijft te laag, ondanks de regen die i...

Remco Balk tekent tot de zomer van 2025 bij FC Utrecht
FC Utrecht heeft de transfer van Remco Balk afgerond. De 19-jarige aanvaller heeft een contract...

Kritiek op politie na wegsturen slapende dakloze in Utrecht
De Utrechtse politie heeft veel kritiek te verduren gekregen op sociale media nadat een slapend...

Amersfoortse toch niet uit huis gezet na drugshandel zoon
Een vrouw die uit haar woning in Amersfoort gezet zou worden omdat haar zoon daar betrapt werd ...

Burgemeester Kats van Veenendaal zegt lidmaatschap SGP op na discussie over samenwerking met FvD
Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal zegt zijn lidmaatschap van de SGP op. Hij zegt na vee...

Kabinet wil zo snel mogelijk avondklok van 20.30 tot 04.30 uur en één bezoeker per dag
Nederland zit waarschijnlijk tot en met 9 februari vast aan een avondklok. Demissionair premier...

Mirjam Sterk vanuit Washington over inauguratie Biden: 'Buurtbewoners zijn bezorgd'
Aan het einde van de middag, rond zes uur Nederlandse tijd, legt Joe Biden zijn eed af waardoor...

Mysterieus kabeldefect zet Amersfoortse wijken in het licht
In de Amersfoortse wijken Liendert en Kruiskamp lijkt het alsof er 24 uur per dag een avondklok...

Philip Ties stopt als topamateur: 'Ga het heel erg missen, maar het is mooi geweest'
De loopbaan van Philip Ties in de top van het amateurvoetbal zit er na dit seizoen op. De 34-ja...

Utrechter verkoopt Thuisbezorgd-jas op Marktplaats voor avondklok-ontwijkers: 'Mensen bieden 150 euro'
Jassen van PostNL, tassen van Deliveroo, DHL-petten en zelfs elektrische Thuisbezorgd-fietsen w...

Kunstwerk met lichten te zien op nationaal kunstdepot in Amersfoort
Wie voortaan over de A28 langs Amersfoort rijdt, gaat iets opvallends naast de weg zien: een li...

Politie krijgt zes tips over mishandeling conducteur in Amersfoort na tonen beelden
De politie heeft zes tips binnengekregen over de mishandeling van een conducteur in Amersfoort....

Amersfoort wil beter bodembeleid: 'Het is druk onder de grond'
Gasleidingen, kabels, rioolbuizen, maar tegenwoordig ook productie van warmte uit de ondergrond...

Nationale Voorleesdagen van start, bekende Utrechters lezen voor op RTV Utrecht
De komende tien dagen staat het voorlezen én zelf lezen van boeken volop in de schijnwer...

Scholen nog dicht, maar sportcompetities starten weer: 'Kan me scheve gezichten voorstellen'
Nadat de volleyballers, de korfballers en de basketballers de afgelopen weekenden al waren bego...

Stichting geeft coronavoorlichting aan niet-westerse Utrechters: 'Schaamte speelt een grote rol'
Was je handen stuk, houd anderhalve meter afstand, blijf binnen en laat je testen bij klachten....

Utrecht laat bewoners Rachmaninoff met auto in de kou staan
De gemeente komt bewoners van het Rachmaninoffplantsoen die een auto hebben niet tegemoet. Deze...

Burgemeesters: avondklok moet weinig uitzonderingen hebben
Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aanta...

OM: zeker 11 BMW's in Amersfoort, Baarn en het Gooi vernield door Litouwse autokraker
Een 29-jarige Litouwer die aan de lopende band zou hebben ingebroken in BMW's, gaat 15 maanden ...

Onderzoek: 'Gemeenten moeten beter luisteren naar bewoners in krachtwijken'
Het wantrouwen onder bewoners naar wijkinstanties in Nederland is groot. Dat blijkt uit een ond...

Meningen over avondklok verdeeld: van 'Alles doen wat nodig is' tot 'Erg jammer'
De meningen zijn verdeeld over de mogelijke invoering van een avondklok. Het kabinet overlegt m...

Van de Zandschulp mag niet trainen: één speler positief
Botic van de Zandschulp uit Veenendaal is de 'coronadans' toch niet helemaal ontsprongen: de t...

Herstart nadert: topsportclubs uit de regio plannen oefenwedstrijden in
Nederland is nog altijd in lockdown, maar de topsporters uit de regio mogen langzaam uitkijken ...