Archeologische vondst Vianen blijkt massagraf: 'Een nieuw stuk geschiedenis'

VIANEN - Vianen doet onderzoek naar een bijzondere archeologische vondst. Afgelopen week zijn bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht negen skeletten gevonden, en dat worden er steeds meer. Inmiddels zijn al twintig skeletten blootgelegd.
De skeletten zijn gevonden op het terrein van het vroegere kasteel Batestein.
De skeletten zijn gevonden op het terrein van het vroegere kasteel Batestein. © RTV Utrecht
Archeoloog Jaime van der Heul zat er met zijn neus bovenop. Samen met een team was hij bezig met archeologisch onderzoek, vanwege graafwerkzaamheden voor het doortrekken van de stadsgracht. "Toen zag ik iets opvallends in het talud zitten." Het bleek een stuk van een schedel te zijn.
De archeologen begonnen te graven en vonden het ene na het andere skelet. "Van één schedel werden het er twee, drie en zo ging het maar door", vertelt Van der Heul. Na een week staat de teller nu dus op twintig skeletten.
Waarom liggen die mensen hier? Waar zijn ze aan overleden?
Jaime van der Heul, archeoloog

Zeldzame vondst

Het is een zeldzame vondst, vooral door de plek waar de skeletten zijn gevonden. Van der Heul legt uit: "We zitten hier buiten het oude stadscentrum met weinig bebouwing direct in de buurt, dus het is een unieke plek om menselijke resten te vinden."
De botresten zijn waarschijnlijk van jonge mannen tussen de 15 en 30 jaar oud. Wanneer zij hebben geleefd, moet verder onderzoek uitwijzen. De archeologen vermoeden dat de skeletten stammen uit de periode tussen de middeleeuwen en de 17e of 18e eeuw.
Archeologen verzamelen de botresten, waarna ze worden onderzocht.
Archeologen verzamelen de botresten, waarna ze worden onderzocht. © RTV Utrecht
Verder hebben ze nog veel vragen: "Waarom liggen die mensen hier? Waar zijn ze aan overleden? Kan het verband houden met historische gebeurtenissen?", somt Van der Heul op. Zo zou er iets gebeurd kunnen zijn in de tachtigjarige oorlog, waarbij veel slachtoffers tegelijk vielen.
"Het geeft een nieuw stukje historie aan Vianen", aldus Van der Heul. "Het feit dat hier heel veel mensen begraven zijn en dat dat niet bekend is, is een stukje ongeschreven geschiedenis. Door het nu goed te onderzoeken, kunnen we vertellen wat ergens op een pagina in de geschiedenis is gebeurd."

Beveiliging op vindplek

Het is goed mogelijk dat er nog veel meer skeletten in de grond rondom de vindplek liggen. "Je kunt inmiddels stellen dat het om een massagraf gaat", zegt Van der Heul. Het deel waar straks de stadsgracht stroomt, wordt daarom verder onderzocht. Eventuele skeletten in het naastliggende weiland, blijven daar liggen.
De botten bij het water worden nu verzameld en gaan daarna naar een specialist voor onderzoek. Daarna belanden ze waarschijnlijk in een archeologisch depot. De vindplek wordt momenteel beveiligd. "Anders hebben we straks een lichaam zonder schedel. Dat zou zonde zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.