Ruiming bij pluimveebedrijf Hekendorp: 'Het is echt botte pech'

© RTV Utrecht
HEKENDORP - Bij pluimveehouder Piet Wiltenburg worden honderden kippen met kruiwagens tegelijk in een grote container gegooid. De ruiming van zijn bedrijf in Hekendorp is sinds zondag aan de gang. Het is de tweede keer in zes jaar dat er een besmetting met vogelgriep is vastgesteld.
"Het is echt botte pech dat hem dit voor de tweede keer overkomt", zegt Marinus Kornegoor die voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op het terrein aanwezig is. "Alles is in orde hier, dus daar kan het niet aan liggen. Het is gewoon botte pech."
Danny de Vries, de kersverse burgemeester van gemeente Oudewater, sluit zich daarbij aan. "Ik heb de eigenaar even gebeld. Het is natuurlijk verschrikkelijk als je dit voor de tweede keer overkomt."
De tekst gaat verder onder de video:
Ruiming bij pluimveebedrijf Hekendorp gestart: 'Het is echt botte pech'

Sector veilig

"Nee, dit is voor niemand leuk", aldus Kornegoor. "Maar we doen het om de sector veilig te houden en er zo snel mogelijk voor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt."
Daarom zijn er meer maatregelen genomen. Een ander bedrijf in de omgeving wordt gecontroleerd en in een straal van 10 kilometer is een vervoersverbod afgekondigd. In die zone zitten in totaal nog tien andere pluimveehouderijen.

Telefoon roodgloeiend

De angst zit er bij veel pluimveehouders goed in. "De telefoon staat bij ons roodgloeiend", aldus voorzitter Hennie de Haan namens de Nederlandse vakbond van pluimveehouders. Wiltenburg zelf is te geëmotioneerd om RTV Utrecht te woord te staan.
Een schrale troost is dat pluimveehouders zelf een financieel vangnet hebben gecreëerd voor collega's die dit overkomt. De vraag is alleen of dat de kosten dekt die Wiltenburg nodig heeft om weer op te starten. Naar verwachting wordt de ruiming in het pluimveebedrijf morgen afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.