Zakkenrollers houden in het coronajaar hun handen vaker thuis

© RTV Utrecht / LocalFocus
PROVINCIE UTRECHT - Ook voor zakkenrollers is 2020 door de coronacrisis een slecht jaar. Tussen januari en oktober nam de politie in onze provincie 362 aangiftes op, waarvan twee derde in de stad Utrecht. Dat zijn veel minder gestolen portemonnees en gestolen tasjes dan in dezelfde periode een jaar geleden.
Datajournalistiek persbureau LocalFocus analyseerde de politiecijfers van beide periodes en stelt vast dat in heel Nederland gemiddeld veertig procent minder aangiftes van zakkenrollerij binnenkwamen; zo'n zesduizend gevallen tegen bijna 10.500 vorig jaar. Opmerkelijk is dat andere criminelen wel even actief bleven. Het totaal aantal geregistreerde misdrijven daalde met slechts 0,3 procent.

Afstand houden

Factoren die mee kunnen spelen zijn de stillere winkelstraten, het afstand houden van elkaar en het gebrek aan evenementen waar vingervlugge boeven graag hun slag slaan. Dat zou maar weer eens aantonen dat de gelegenheid de dief maakt.
LocalFocus zette de verschillen tussen de twaalf provincies op een interactieve kaart. Ook de tien grootste gemeenten in Nederland werden in de analyse meegenomen.
In de provincie Utrecht werd in de eerste tien maanden van dit jaar 362 keer aangifte gedaan van zakkenrollerij. Een jaar eerder stond de teller nog op 574, wat een afname van 36,9 procent betekent. In de stad Utrecht vond het merendeel van de diefstallen plaats. De politie telde er 237, tegen 403 in dezelfde periode in 2019; een afname van 41,2 procent.
Amsterdam staat met 1819 nog steeds ver bovenaan in de lijst van steden waar veel zakkenrollers actief zijn. Een derde van alle in Nederland geregistreerde diefstallen vond in de hoofdstad plaats. Drenthen, Friezen en Zeeuwen deden tot oktober het minst vaak aangifte: respectievelijk 45, 49 en 54 keer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.