Conservatieve pater werd niet geschorst

UTRECHT - Pater Winand Kotte, die in 1971 het besluit van het aartsbisdom negeerde om de Sint Willibrordkerk in Utrecht aan de rooms-katholieke eredienst te onttrekken, is nooit geschorst geweest als priester.
Dat is gebleken uit onderzoek dat aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht in Rome heeft laten doen. Het aartsbisdom maakte dit zondag bekend.
De kerkelijke rechtbank van het Utrechtse aartsbisdom had Kotte in 1975 weliswaar onder meer verboden om kerkelijke diensten te houden en sacramenten toe te dienen, maar uit het onderzoek blijkt dat dit besluit al in 1977 door de Romeinse Congregatie voor de Clerus nietig is verklaard.
Pater Kotte leidde tot zijn dood op 83-jarige leeftijd in 2006 in de Willibrordkerk een groep conservatieve gelovigen die eigen diensten hield in het Latijn, ondanks de bezwaren van het aartsbisdom. Hij behoedde de kerk niet alleen voor sloop, maar liet het monumentale gebouw ook restaureren.
Vorig jaar leidden gesprekken tussen de gelovigen van de Willibrordkerk en het aartsbisdom al tot verzoening met deze groep. Het besluit om de kerk te onttrekken aan de eredienst, werd ongedaan gemaakt. De Willbrordkerk is momenteel een steunpunt van de Latijnse mis. Elke zondag is er een eucharistieviering in die taal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.