Instellingen

KEMA:Utrecht meet luchtkwaliteit goed

UTRECHT - De gemeente Utrecht berekent de luchtkwaliteit in de stad op correcte wijze, maar de communicatie over de cijfers kan veel beter. Dat concludeert onderzoeksbureau KEMA.
In januari werd het college door de gemeenteraad gedwongen onderzoek te laten doen naar de manier waarop met de berekeningen wordt omgegaan. Daarop werd onderzoeksbureau KEMA ingezet.
KEMA vindt de gebruikte methodes prima, maar vindt dat de gemeente wel verwarring zaait door niet altijd dezelfde cijfers te hanteren. Ook worden de cijfers onvoldoende toegelicht.. Dat zou te wijten zijn aan hoge werkdruk bij de afdeling die de metingen verricht.

PROCEDURES

De verwarring maakt de stad kwetsbaar bij juridische procedures. Om dat te voorkomen zou de gemeente de meetafdeling moeten uitbreiden en beter moeten communiceren.
Het college is opgelucht dat de niet de hele methodiek op de schop moeten. De conclusies en aanbevelingen worden overgenomen.
Kees van Oosten, die betrokken is bij veel rechtzaken over luchtkwaliteit, betwijfeld of het KEMA-onderzoek wel onafhankelijk is. Hij vindt het vreemd dat critici van de gemeente niet zijn ondervraagt door de KEMA-onderzoekers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.