RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona vandaag: Weinig besmettingen in het buitengebied en meer kinderen krijgen corona

1/2
PROVINCIE UTRECHT - In de afgelopen 24 uur zijn er 288 inwoners van de provincie Utrecht positief getest op het coronavirus. Dat is net als gisteren (357) een lichte daling, net als de dag ervoor (474).
Top 5 besmettingen

1. Utrecht (70)
2. Amersfoort (37)
3. Bunschoten (21)
4. Veenendaal (18)
5. Stichtse Vecht (16)
5. Vijfheerenlanden (16)

Zestien regiogenoten werden opgenomen in het ziekenhuis. Zij komen onder meer uit Baarn, De Bilt, Bunnik, Veenendaal en Nieuwegein. Zes mensen zijn overleden door een besmetting met Covid-19. Het zijn inwoners uit Amersfoort, Utrecht, De Bilt, Bunnik, Soest en Vijfheerenlanden.

In Renswoude zijn er voor de tweede dag op rij geen inwoners postief getest. Ook in plaatsen als Woudenberg (1), Eemnes (1) en Lopik (1) zijn er weinig besmettingen geconstateerd.

Landelijk beeld
Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Een dag eerder stond de teller nog op iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen stond.

In de afgelopen weken ligt het aantal besmettingen op dinsdagen doorgaans wat lager dan op de dagen erna. Dat kan ermee te maken hebben dat minder mensen zich laten testen in het weekend.

Weekcijfers RIVM
Naast de dagcijfers publiceert het RIVM ook weekcijfers op iedere dinsdag. Omdat er naar een langere periode wordt gekeken is het beeld minder grillig dan bij de dagcijfers. Kortom, je hebt een iets beter beeld.

In de afgelopen week waren er landelijk 36.931 meldingen van positieve coronatests en dat zijn er ongeveer evenveel als de week ervoor. Toen meldde het gezondheidsinstituut dat er 37.706 meldingen waren binnengekomen. Relatief goede cijfers, maar het RIVM maakt zich ook zorgen: een stagnatie van het afnemende aantal besmettingen is namelijk niet goed.In de Veiligheidsregio Utrecht zijn er afgelopen week 3023 personen positief getest. Een week geleden lag dat aantal op 3052 en de weken daarvoor op 3291, 5275 en 6090.

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist en kwam boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden.

OMT: geen versoepeling in december
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

Eerder adviseerde het OMT nog dat mensen maximaal zes gasten konden uitnodigen tijdens kerst, mits iedereen 1,5 meter afstand houdt. Nu is dat maximaal drie. Wel benadrukten de experts dat de uiteindelijke keuze aan het kabinet was. Over het algemeen volgt de regering de OMT-adviezen op.

Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen in december.

Coronabeleid op school
Een langere kerstvakantie en massaal testen: hoe denken Utrechtse scholen erover? Deze twee vragen zijn nu top of mind nu de daling van het aantal coronabesmettingen stagneert en deskundigen wijzen naar de middelbare scholen als aanjager van het virus.

Reden voor RTV Utrecht om een rondje te maken langs de scholen in de provincie en eigenlijk overal is het virus onder controle. Er zijn wel besmettingen, maar geen grote problemen door Covid-19.

 Aangepast onderwijs in coronatijd. Aangepast onderwijs in coronatijd. | Foto: ANP

Dat komt misschien mede doordat scholen zelf ook maatregelen hebben genomen, zoals het spreiden van lessen en pauzes, zelf het testen in de hand nemen of de aanschaf van CO2-meters.

Meer weten? Lees hier het hele artikel.

Meer corona onder kinderen
Toevallig kwamen vandaag ook de nieuwste cijfers naar buiten over coronagevallen onder kinderen. En wat bijkt: het aantal coronagevallen onder kinderen neemt toe en dat is vooral het geval onder 13- tot 17-jarigen. Maar ook onder kinderen tot 12 jaar is een groei van het aantal besmettingen te zien.

Op elke 100.000 kinderen van 13 tot 17 jaar oud zijn vorige week zo'n 370 coronagevallen vastgesteld. De week ervoor lag dat op 288 per 100.000 en nog een week eerder op 286.

Onderzoek naar gedrag reizigers
Om de veiligheid op treinstations te vergroten en te voorkomen dat veel mensen tegelijk op één plek zijn, brengt ProRail in kaart hoe reizigers lopen. Dat gebeurt onder meer met sensoren die bewegingen van mensen anoniem meten.

Het gedrag van treinreizigers is door de corona-afstandsregel sterk veranderd. Het onderzoek laat zien hoe ze zich bewegen in de 1,5 meter-maatschappij. Door corona zijn er veel minder mensen op stations maar die hebben door de afstandsregel wel veel meer ruimte nodig.

"Daardoor kunnen nieuwe knelpunten op perrons ontstaan, die voorheen geen probleem vormden", zegt Frank van Schadewijk, loopstroomdeskundige bij ProRail. "Met betere informatie kunnen we betere stations ontwerpen en gerichter communiceren naar onze reizigers."

Op een van de drukste perrons van Nederland, spoor 5 op Utrecht Centraal, hangen sinds 2017 al sensoren die dag en nacht de bewegingen van reizigers meten.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -