Compromis over Polder Rijnenburg: bouwen van woningen kan vanaf 2035

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Bouwen in Rijnenburg kan vanaf 2035. Dat is het compromis tussen D66 en GroenLinks hebben gesloten, blijkt uit het woningdebat dat vanavond bij RTV Utrecht werd gevoerd.
De discussie over wel of niet bouwen in Polder Rijnenburg splijt de lokale Utrechtse politiek nog altijd. Coalitiepartijen GroenLinks en D66 tillen de kwestie nu over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 heen. Het compromis is een zogenaamde 'ontwerpstudie', die moet uitwijzen of huizenbouw in de toekomst alsnog mogelijk is.
Over dit onderwerp ging het er vanavond tijdens het woningdebat fel aan toe. GroenLinks wil bouwen binnen de stad en van Polder Rijnenburg een energielandschap maken, benadrukte de partij gisteren nog maar weer eens. Volgens Floor de Koning is er genoeg ruimte binnen de stad. "Het kan zijn dat het (binnenstedelijk bouwen, red.) minder snel gaat dan je hoopt - ik verwacht absoluut van niet - dan ligt er een ontwerpstudie en kun je die keuze op den duur maken." Maar coalitiepartner D66 liet weten ervan uit te gaan dat er in 2035 wél gebouwd moet gaan worden.

Wooncrisis

Utrecht verkeert al enkele decennia in een ernstige wooncrisis. Het aanbod aan woningen is schaars, waardoor de prijzen de lucht in schieten. Starters en woningzoekenden met een kleine beurs hebben moeite om woonruimte te vinden. Maar dat geldt ook voor jonge gezinnen, of senioren die een passende woning zoeken. De woningmarkt zit op slot, de doorstroming stokt.
De Utrechtse politiek is het er over eens dat 'bouwen' de oplossing is. Maar ze zijn hopeloos verdeeld over de plek waar gebouwd moet worden. Is dat in Polder Rijnenburg, ten zuidwesten van de stad, of is het vooral binnenstedelijk, zoals de Merwedekanaalzone? En moet je dan vooral bouwen voor degenen die zich een forse hypotheek kunnen veroorloven, of bouw je ook voor mensen met een lager inkomen?
VVD-raadslid Tess Meerding is de intiatiefnemer van dit debat. Vanochtend vertelde ze op Radio M Utrecht waarom ze dit gesprek zo graag wil voeren.

Debat

RTV Utrecht organiseerde vanavond een groot debat met de sleutelfiguren uit de Utrechtse politiek. Onder de titel 'De Utrechtse wooncrisis opgelost?!' gingen zeven politieke woordvoerders met elkaar de strijd aan over het oplossen van een stevige crisis op de Utrechtse woningmarkt.
Kijk het hele debat hier terug:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.