RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lampen grootste kerstboom hangen bijna: 'Een letterlijk lichtpuntje in deze tijd'


IJSSELSTEIN - De zogenoemde 'grootste kerstboom ter wereld' gaat weer bijna branden. Werklieden hangen deze week de 120 lampen in de zendmast in IJsselstein. 12 december is het zover: dan kunnen mensen uit de wijde omgeving weer genieten van een verlichte Gerbrandytoren. De behoefte aan dit lichtpunt is door corona dit jaar misschien wel groter dan ooit.

De behoefte aan een verlichte Gerbrandytoren is groter dan ooit.


Mensen hebben behoefte om ergens naar uit te kijken."
Herbert van Zijl, Stichting Grootste Kerstboom

"Een beetje feest in deze tijd kan geen kwaad", zegt een man in het centrum van IJsselstein. "Het is allemaal een beetje op spaarvlam. De boom is een leuk vlammetje erbij." Een andere vrouw laat weten elk jaar te doneren voor de grootste kerstboom. "We zijn er trots op, het is onze boom." Met haar kleinkinderen kijkt ze vanuit het zolderraam regelmatig naar dť boom.

Sprookjesachtig genieten
Op de Facebookpagina van Stichting Grootste Kerstboom reageren mensen enthousiast op de vraag waarom de boom belangrijk voor ze is. "Sprookjesachtig genieten", omschrijft Carola het. Woorden als samen, trots, warmte en kerstsfeer komen voorbij. "De verlichte boom en op de radio Driving Home for Christmas... het ultieme geluksgevoel!", vat Marianne samen.

 Werklieden ploegen door het drassige weiland om de lampen in te hijsen. Werklieden ploegen door het drassige weiland om de lampen in te hijsen. | Foto: RTV Utrecht

De coronacrisis versterkt de warme gevoelens die veel mensen hebben bij de grootste kerstboom. "Iedereen kan wel een opsteker gebruiken", schrijft Marco. Richard stelt zelfs voor de lampjes de hele winter te laten branden. Hij zegt: "Het kan een symbool zijn voor hoop voor de toekomst, dat er licht gloort aan de horizon."

"Mensen hebben behoefte om ergens naar uit te kijken", zegt ook Herbert van Zijl namens Stichting Grootste Kerstboom. Waar financiŽn eerder nog wel eens een probleem waren, doet de stichting dit jaar niet moeilijk over de rekening. Al moeten de reserves worden aangesproken, de boom moest en zou er dit jaar komen. "Het is een letterlijk lichtpuntje in deze tijd."

 120 ledlampen verlichten straks de zendmast van Lopik. 120 ledlampen verlichten straks de zendmast van Lopik. | Foto: RTV Utrecht

Ontsteking op RTV Utrecht
Eerst moet de mast nog wel worden omgetoverd. Dat gebeurt deze week. Werklieden ploegen door het drassige weiland om de honderden meters lange kabels naar boven te hijsen. "Het is zwaar werk", vertelt lichttechnicus Coen Janssens. "Het vergt wat van de beentjes, maar ik voel me elke avond voldaan."

Zaterdag 12 december is de ontsteking, dit jaar zonder publiek. Het moment wordt om vijf uur 's middags live uitgezonden op RTV Utrecht, zodat iedereen thuis kan meekijken. In een speciale uitzending delen mensen hun herinneringen aan de boom. Of er ook artiesten komen optreden, blijft nog geheim.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -