Kleurenspel en licht in een nieuw landschap

Met een lichtapp komen de kleuren tot leven.
Met een lichtapp komen de kleuren tot leven. © RTV Utrecht
SNELREWAARD - Meta Jaarsma uit Snelrewaard vindt spelen met kleur superboeiend. Of ze het nu met lichtkunst, schilderen, of keramiek doet; kleur, en wat het licht met kleur doet, daar gaat het om. "Voordat ik buiten een landschap ga schilderen ga ik goed kijken en bedenken wat ik mooi vind aan de kleuren in dit landschap. Wat wil ik hiervan aan de mensen laten zien? Met dat in mijn achterhoofd ga ik op het doek schilderen."
Kleurenspel en licht in een landschap

Lichtapp

De levendigheid van de kleuren en het veranderende licht buiten verwerkt Meta ook in haar lichtkunstwerken. "Die lichtkunst bestaat uit abstracte kleurvlakken van pigmenten met licht erachter. Deze 'lichtbak is verbonden met een app waaruit Meta verschillende lichtthema's kan toveren. Ik hoop dat als er licht achter de pigmenten komt er bepaalde kleuren juist naar voren komen of weer verdwijnen," aldus Meta.
Met deze lichtapp zou je ook muziek kunnen aansluiten waadoor de muziek de hoeveelheid licht beinvloed. De intensiteit van de kleuren wordt dan dus door het licht erachter geregeld en zo kun je het kunstwerk op je eigen persoonlijke smaak inregelen. "Het licht van de app vervangt het zonlicht. Het is eigenlijk een nieuw soort landschap", zegt Meta.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.