Veenendaler schrijft boek over Fred Kaps uit Kanaleneiland: 'Hij is de Johan Cruijff van de goochelkunst'

VEENENDAAL - Fred Kaps uit Kanaleneiland is de Johan Cruijff van het goochelen. Een mooie vergelijking die volgens de 27-jarige goochelaar Michel van Zeist uit Veenendaal helemaal verdiend is, omdat Kaps een grootheid in zijn genre is.
Van Zeist is zo onder de indruk van het werk van zijn collega dat hij een boek over hem schreef en afgelopen week kwam 'Fred Kaps, meestergoochelaar' uit. Veertig jaar na zijn overlijden.
"Fred Kaps trad op in theaters en paleizen, voor koningen en prinsen. Iedereen in de goochelwereld kent hem nog steeds. Hij kon zelfs de groten uit het vak verbijsteren, soms zelfs met hun eigen trucs", aldus Van Zeist

Bram Bongers

Maar wie gaat er schuil achter die bekende goochelaar uit het Utrechtse Kanaleneiland? Bram Bongers om precies te zijn, want wat veel mensen misschien niet weten is dat Fred Kaps zijn artiestennaam was. Ook gebruikte hij in het begin van zijn carrière de namen Mystica en Valdini.
Het boek van Michel van Zeist over Fred Kaps
Het boek van Michel van Zeist over Fred Kaps © Michel van Zeist
"Kaps werd begeleid door Henk Vermeyden en hij zei: Mystica klinkt een beetje als professor hocus pocus. Een goochelaar met die allure moet met iets anders komen en toen is de naam Fred Kaps bedacht: een korte krachtige naam die ook internationaal lekker bekt", vertelt Van Zeist.
Bongers wordt geboren in Rotterdam maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Utrecht vanwege het werk van zijn vader in een luchroom. In Rutecks, waar nu de MediaMarkt zit bij Hoog Catherijne, treden ook artiesten op en het duurt niet lang voordat de 9-jarige Kaps het goochelvirus te pakken had.
Uiteindelijk wordt hij drie keer wereldkampioen en reist hij de hele wereld over. Zo trad hij bijvoorbeeld op in de Ed Sullivan Show waar the Beatles na hem te gast waren. Die show werd door 74 miljoen mensen bekeken.
Zijn act met het oneindige zoutvaatje is nog steeds legendarisch. Mensen konden niet geloven dat het zout maar bleef stromen en stromen. Van Zeist: "Hij was van het vingervlugge werk. Hij was een echte manipulator zoals we dat in goocheltaal noemen. Hij heeft ook grote illusies geprobeerd maar dat was niet zijn ding. Zijn kracht was echt het kleine werk."
Kaps was mede daardoor een groot voorbeeld voor illusionisten Hans Kazan en Hans Klok. Maar ook goochelaar Michel is gegrepen door zijn verhaal en de trucs.

Research

De Veenendaler gaat op onderzoek uit en kwam erachter dat er eigenlijk maar weinig informatie over Fred Kaps te vinden was. "Het was een bescheiden man en hij heeft nooit echt veel gepubliceerd. Hij gaf wel lezingen in het goochelcircuit en hij zei altijd: als mensen het interessant vinden, schrijven ze het maar op. Dus er is veel in privécollecties terechtgekomen. En hij is natuurlijk op vrij jonge leeftijd (54) overleden."
Dus veel meer dan een wikipedia-pagina en een paar filmpjes op YouTube was er niet te vinden. Een ongelofelijk iets volgens Van Zeist: "Hoe kan het dat er over zo'n grote ster, de Johan Cruijf van de goochelkunst, zo weinig te vinden is?" Een idee voor een boek was daarmee meteen geboren. Van Zeist schreef het uiteindelijk in de afgelopen zeven maanden.
Presentatrice Conny Kraaijeveld sprak vanmiddag op Radio M Utrecht met schrijver Michel van Zeist over Fred Kaps. Luister hier het hele interview terug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.