Vuurwerkverbod zorgt voor schaarste bij carbidverkopers: 'Eerste paar vaten al leeg'

PROVINCIE UTRECHT - Nu er geen vuurwerk mag worden afgestoken, wenden steeds meer knalliefhebber zich tot carbid. De verkoop van het explosieve goedje zit dan ook flink in de lift, zo merkt verkoper Peter Vogel.
"Normaal begint de verkoop na kerst zo tot oud en nieuw. Maar dit jaar is het nu al begonnen. De eerste paar vaten waren al snel leeg. Het probleem is nu of we het nog kunnen krijgen. Onze leveranciers hebben ook niet veel meer", vertelt hij. "Maar voor nu kunnen we onze klanten nog bedienen."

Gevaarlijk

Medewerker Wil Huijink weegt het carbid af en verpakt het. Hij is opgelucht dat er geen landelijk verbod op carbidschieten is gekomen. "Ik vind het leuk om te blijven doen. Dat knallen. En het is helemaal niet gevaarlijk als je oplet", vertelt hij.
Vogel beaamt dat. Toch is hij bang dat er op termijn wel een verbod komt. "Carbidschieten is niet gevaarlijk. Het is een leuke traditie die je ziet in heel Nederland. Maar degenen die het gaan misbruiken, krijgen het misschien wel voor elkaar dat we het helemaal niet meer mogen gebruiken."
Verkoop carbid zit in de lift

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.