Gratis online test geeft inzicht in rijgedrag: 'Helpt om in gesprek te gaan'

Archief.
Archief. © Pixabay
AMERSFOORT - Wie zijn rij-examen nog een keer dunnetjes over wil doen vanaf thuis wordt op zijn wenken bediend met de Rij Bewust Test. De website van het CBR en Veilig Verkeer Nederland in Amersfoort is bedoeld om automobilisten inzicht te geven in hun rijgedrag.
De gebruiker krijgt tijdens de gratis test een serie verkeerssituaties te zien met vragen. Zo wordt bij een foto van een drukke weg in de stad met meerdere rijbanen gevraagd of de weggebruiker in deze situatie ontspannen of gespannen zou zijn. Andere vragen gaan over of iemand moeite heeft met inparkeren, of slingert bij het klooien met de autoradio.
Na het beantwoorden van 40 van zulke vragen krijgt degene die de test invult een rapport met een advies of er zorgeloos doorgereden kan worden of dat bijvoorbeeld een opfriscursus een goed idee zou zijn. Ook kan het volgens CBR-directeur Alexander Pechtold als aanleiding dienen om het over moeilijke onderwerpen te hebben. "De test kan ook helpen om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheid onderweg. Je kunt hem samen invullen, bijvoorbeeld met je vader of moeder, als je je zorgen maakt. De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.