RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse raadsleden doen push-ups tegen huiselijk geweld

1/2
UTRECHT - Elf gemeenteraadsleden, een wethouder uit Utrecht en leden van de ondersteunende dienst van de gemeente Utrecht hebben al meer dan 4000 euro opgehaald om huiselijk geweld te bestrijden, maar daar moeten ze wel wat voor doen. Vandaag gaan de leden van team Gemeenteraad Utrecht 35 push-ups doen voor het goede doel.

Raadslid Susanne Schilderman van D66 kwam op het idee voor de inzamelingsactie en legt uit dat het aantal push-ups symbolisch is: "35 push-ups zijn er een hele hoop, maar het zijn er vooral 35 want zoveel procent van de vrouwen krijg te maken met geweld." De actie is vandaag omdat het de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen is.

Suzanne Schilderman over push-up actie


Het gaat dan ook om een ernstig wereldwijd probleem, aldus Schilderman. "Het is 35 procent wereldwijd en tijdens de coronacrisis neemt dat heel erg toe. In Nederland zien we al een stijging maar in het buitenland, zoals bijvoorbeeld Oeganda, zie je een verdubbeling van het aantal geweldsincidenten. Dat was voor ons aanleiding om actie te ondernemen."

Om aandacht te vragen voor huiselijk geweld en geld in te zamelen om er wat aan te doen, wist het raadslid een kleurrijke coalitie van zestien mensen samen te stellen. "Het is een heel team van verschillende politieke partijen, en ook vanuit het college doen er mensen mee, en zelfs mensen vanuit de ondersteuning van de gemeenteraad."


Samen heeft team Gemeenteraad Utrecht de afgelopen weken de moed erin gehouden. "We hebben een WhatsApp-groep en iedere dag hebben we een workout gedaan om sterker te worden." Vandaag zullen de deelnemers tegelijkertijd, elk vanuit zijn of haar eigen huis, de push-ups doen. De groep heeft iedereen opgeroepen om de leden te sponsoren. Dat leverde al 4200 euro op.

Met hun actie hopen Schilderman en co hun steentje bij te dragen om het probleem de wereld uit te helpen. "Als je het tussen mannen en vrouwen vergelijkt: als een vrouw vermoord wordt, is de kans meer dan 30 procent dat het haar partner is geweest. Tegenover 5 procent van de vermoorde mannen die zo om het leven komt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -