Studenten: schrap bindend studieadvies vanwege coronacrisis

© Cartel82, Flickr
PROVINCIE UTRECHT - Universiteiten moeten meer begrip tonen voor "de moeilijke situatie waar eerstejaarsstudenten zich in bevinden" en alsnog het bindend studieadvies (BSA) schrappen, vinden acht lokale studentenbonden.
Ze hebben de colleges van bestuur van hun universiteiten een brandbrief gestuurd met de dringende oproep om de lijn van de hogescholen te volgen, die dit jaar geen BSA hanteren vanwege de negatieve gevolgen die de coronapandemie heeft voor het hoger onderwijs.
Universiteiten vinden het zelf tot nog toe niet nodig om het BSA in dit collegejaar opnieuw te schrappen. Vorig collegejaar deden ze dat nog wel.
Wat is het?
Een bindend studieadvies (BSA) is een beslissing van de universiteit of hogeschool over de voortgang. Elke student krijgt een studieadvies aan het einde van het eerste studiejaar. Het advies kan negatief zijn. De student moet dan stoppen met de opleiding. Dit is het geval als je niet genoeg studiepunten hebt behaald en er geen bijzondere omstandigheden gelden.
"Wegens het vele online-onderwijs valt veel begeleiding en onderling contact weg", stelt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond ( LSVb). "Je kunt onder deze abnormale omstandigheden niet vragen van eerstejaars studenten dat ze op een normale manier studeren en netjes alle studiepunten halen."
Het is een heel moeilijk jaar voor eerstejaars studenten. Wegens het vele online onderwijs valt veel begeleiding en onderling contact weg
Voorzitter LSVb
De acht lokale bonden die de brieven hebben verstuurd horen bij de LSVb. Twee ervan zijn actief in Amsterdam, de andere in Nijmegen, Maastricht, Groningen, Delft, Wageningen en Utrecht. In de brandbrief benoemen de bonden dat het studentenwelzijn en de onderwijskwaliteit ernstig onder druk staan wegens de coronacrisis.
Muns: "Het is een heel moeilijk jaar voor eerstejaars studenten. Wegens het vele online onderwijs valt veel begeleiding en onderling contact weg. Je kunt onder deze abnormale omstandigheden niet vragen van eerstejaars studenten dat ze op een normale manier studeren en netjes alle studiepunten halen."
Veel studenten kampen volgens de bonden ook met concentratie- en motivatieproblemen. Muns van de LSVb noemt het bindend studieadvies daarom "een extra drukmiddel dat eerstejaarsstudenten tijdens de coronacrisis kunnen missen als kiespijn".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.