Van boekenpaleis tot ontmoetingsplek, dat is de bibliotheek van nu

PROVINCIE UTRECHT - Cursussen, tentoonstellingen, koffie drinken en boeken lenen. De bibliotheek van nu is niet meer weg te denken. Dat zegt Ton van Vlimmeren die al sinds 1995 directeur is van de bibliotheek in Utrecht en nu met pensioen gaat.
"In de jaren 90 hadden we nog collega's die knipselmappen maakten en krantenknipsels in mappen deden op thema en dat is sinds de komst van het internet natuurlijk helemaal niet denkbaar meer. Tegelijkertijd zie je dat we nu in de bibliotheek meer dan 3000 activiteiten, programma's, lezingen, cursussen enzovoorts per jaar hebben wat we toen niet hadden, dus dat is echt een enorm verschil tussen, je zou kunnen zeggen, de bibliotheek als boekenpaleis en informatiecentrum toen, wat we nog steeds zijn, maar wat er is bijgekomen aan bibliotheek als plek voor ontmoeting en debat en voor cursussen en workshops."

Post Utrecht

De bibliotheek is begin dit jaar verhuisd naar het oude postkantoor op de Neude. Een historisch pand dat nu een moderne bibliotheek huisvest. De ruimtes worden optimaal gebruikt. Er wordt college gegeven aan ouderen, jongeren kunnen er studeren en je kunt er ook nog gewoon een boek lenen. Ondanks corona wordt het pand goed bezocht.
Ik kom vooral naar de bibliotheek ook om onder de mensen te zijn om niet alleen te zijn
Ton van Vlimmeren, directeur Bibliotheek Utrecht
Ook de bibliotheken in de wijken, zoals bijvoorbeeld in Kanaleneiland zijn belangrijk zag Van Vlimmeren toen hij de bibliotheek daar bezocht. "Er zat in een cursusruimte een schoolklas, die had een groepsbezoek. Er was een taalgroep in een andere cursusruimte en omdat er te weinig plek en meer behoefte was zat nog een taalgroep aan een andere tafel. Er was iemand bezig met een groepje van drie vluchtelingen met een inburgeringscursus en de medewerker van het buurtteam zat bij de koffiemachine en hield daar een soort van spreekuur. En daarnaast waren er nog oudere mensen die de buitenlandse krant aan het lezen waren en mensen die boeken leenden."

Lezen

Het ledenaantal van de bibliotheek in Utrecht is groeiende, zegt Van Vlimmeren. Er zijn zo'n 75.000 Utrechters lid van de bibliotheek. Toch is lezen niet meer zo populair onder jongeren blijkt uit onderzoek. Daarom wil het Rijk een leesoffensief beginnen en daar moet ook de bibliotheek een rol in spelen. Van Vlimmeren: "We zoeken nog echt naar de manier waarop dat kan, omdat boeken natuurlijk fantastisch zijn om in weg te dromen, maar ja als je een schermpje hebt waar je alleen maar naar hoeft te kijken en niet zelf actief hoeft te zijn dan wordt dat toch wel heel erg makkelijk, dus die concurrentie is groot."
Ton van Vlimmeren die binnenkort met pensioen gaat
Ton van Vlimmeren die binnenkort met pensioen gaat © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Toch gelooft Van Vlimmeren dat boeken weer terugkomen. "Je ziet dat die mensen die dachten, het internet komt boeken zijn uit, dat die eigenlijk in dezelfde categorie terechtgekomen zijn als de mensen die dachten, toen de lift werd uitgevonden, dat je geen trappenhuis meer nodig had."
De bibliotheek van de toekomst

Toekomst

De bibliotheek is niet meer weg te denken als ontmoetingsplek in steden en wijken. Volgens Van Vlimmeren is er zeker toekomst voor de bibliotheek. "De plekken waar je onder de mensen kunt zijn, die nemen af. Je ziet dat de stationshal achter de poortjes gaat, de kerken zijn op slot, de buurthuizen zijn voor een deel weg dan is de bibliotheek in zo'n wijk ook echt een plek waar mensen nog onder de mensen kunnen zijn. En we weten ook uit wat we onderzocht hebben dat 12 procent van onze bezoekers zegt 'ik kom vooral naar de bibliotheek ook om onder de mensen te zijn om niet alleen te zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.