RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Naakte man die fietser in Zeist neerstak krijgt tbs

ZEIST/LEUSDEN - De ernstig verwarde man die in juni in Zeist een voorbijrijdende fietser neerstak, heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Hij is verder ontslagen van alle rechtsvervolging omdat deskundigen oordeelden dat de acties de man niet konden worden toegerekend.

De 27-jarige Jonathan van IJ. sloeg op 12 juni op een willekeurige fietser in terwijl hij naakt was. Toen Van IJ. wegvluchtte voelde het slachtoffer bloed langs zijn rug stromen en bleek het afgebroken lemmet van een aardappelschilmesje in hem te zitten. De dader werd daarna op zijn kamer aangetroffen terwijl het handvat van het afgebroken mes op zijn koelkast lag.

Meerdere mishandelingen
Al snel bleek dat Van IJ. bij meerdere incidenten was betrokken. In april mishandelde hij een fietsend echtpaar uit Leusden. In december vorig jaar sloeg hij een automobiliste nadat hij opzettelijk met zijn fiets tegen haar auto was aangereden. Ook heeft hij zijn begeleidster geslagen.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak ging er veel aandacht naar de trieste omstandigheden van de man. Van IJ. was een talentvolle cellist die sinds vier jaar kampt met psychische problemen. Hij werd in 2017 gedwongen opgenomen na een sprong uit het raam, waarbij hij zijn enkel brak. Daarna ging hij steeds verder achteruit, ondanks heropnames in verschillende klinieken.

Er kwamen ook meer meldingen over agressie-incidenten. Volgens deskundigen is hij autistisch, psychotisch en schizofreen. Hij zou ook zelf niet erkennen dat hij ziek is.

Huiselijke omgeving
De moeder van Van IJ. wilde niet dat haar zoon zou worden opgenomen in een tbs-kliniek. Dat zou volgens haar zijn situatie alleen maar erger maken. Alleen een behandeling in een huiselijke omgeving met de mogelijkheid om cello te kunnen spelen zou hem uit de crisis kunnen halen. Daarvoor zou een speciale stichting moeten worden opgericht en particuliere beveiliging moeten worden ingehuurd.

De rechter zegt de bezorgdheid over de gevolgen van een opname ter harte te hebben genomen. Omdat de verdachte in zijn huidige toestand een te groot gevaar voor de maatschappij vormt is toch besloten om te kiezen voor tbs met dwangverpleging.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -