RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Corona Vandaag: Teststraat in Bunschoten bijna open en vaccinaties waarschijnlijk niet meer dit jaar


PROVINCIE UTRECHT - De daling van het aantal besmettingen lijkt voorlopig voorbij. Ook in Utrecht schommelen de cijfers rond dezelfde niveaus. Verder lijkt het er nog niet op dat er snel met vaccineren wordt begonnen en krijgt het door besmettingen geplaagde Bunschoten binnenkort ook een teststraat. In Corona Vandaag praten we je bij over het coronanieuws van de dag.

Aantal besmettingen neemt iets toe
Na een scherpe daling is het aantal coronagevallen weer toegenomen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn in de provincie Utrecht 377 positieve tests geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Gisteren was er juist nog een grote daling toen er (na correctie) 287 positieve coronatesten waren.

Daarmee zijn de besmettingscijfers weer in lijn met de dagen ervoor, toen het aantal besmettingen dagelijks schommelde tussen de 350 en 470.
Top 5 besmettingen:
1. Utrecht (87)
2. Veenendaal (41)
3. Amersfoort (35)
4. Stichtse Vecht (31)
5. Bunschoten (27)

Er zijn zes regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Drie mensen zijn overleden door de gevolgen van Covid-19. De slachtoffers komen uit Amersfoort, Stichtse Vecht en Woerden.Landelijk
Ook landelijk nam het aantal nieuwe coronagevallen weer toe. De afgelopen dag zijn 4947 positieve tests geregistreerd. In het voorgaande etmaal ging het om 3970 nieuwe gevallen.

Het RIVM waarschuwde dinsdag dat het aantal coronagevallen nog wel daalt, maar de afname stagneert. In de afgelopen zeven dagen kwamen er ruim 37.200 meldingen van positieve coronatests binnen bij het instituut, iets meer dan de week ervoor. Toen ging het om ruim 36.800 nieuwe gevallen.

Ziekenhuizen
Het aantal coronapatiŽnten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald, van 1925 tot 1839. Dat zijn 86 patiŽnten minder dan maandag, zo meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS). Dinsdag meldde het LCPS ook al een afname, toen van 43 patiŽnten.

De laatste afname deed zich alleen voor op verpleegafdelingen. Op de intensive cares liggen juist drie Covid-19-patiŽnten meer dan een dag eerder. Het zijn er nu 529. Mensen die ernstig ziek zijn geworden van het virus vormen nog net de meerderheid van alle patiŽnten op de ic. In totaal krijgen 1044 mensen momenteel intensieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen.

Vaccinatie coronavirus begint waarschijnlijk pas volgend jaar
De kans is klein dat nog voor het einde van dit jaar de eerste Nederlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is "zoals het er nu uitziet niet waarschijnlijk, maar het is ook niet onmogelijk. We doen er alles aan, maar we hebben onvoldoende informatie om te zeggen of het nog dit jaar lukt. Niet alle stappen kunnen we zelf aansturen", aldus Jaap van Delden, programmadirecteur voor de coronavaccinatie bij het RIVM.

Van Delden zegt niet de indruk te hebben dat Nederland achterloopt bij de buurlanden. Een vaccin moet eerst worden toegelaten tot de markt, daarna moet de levering worden vrijgegeven en uiteindelijk volgt de levering zelf. "Alle Europese landen zullen een vaccin pas inzetten als dat geregistreerd is", aldus Van Delden.

Eigenaar congreslocatie gefrusteerd: 'Geef ondernemers wat ruimte in coronatijd'
Mark Haagen, eigenaar van congres- en vergaderlocatie Buitenplaats Kameryck, ligt in de clinch met de provincie Utrecht. Zijn zalen staan door de coronacrisis grotendeels leeg. Om toch nog wat inkomsten te genereren, besloot hij een stamppotten drive thru te beginnen.

Hij plaatste reclameborden langs de weg, die prompt door de provincie werden weggehaald. Onbegrijpelijk, vindt Haagen. Hij had op meer begrip gehoopt in deze tijd. De provincie laat weten geen uitzonderingen te maken. "De betreffende ondernemer is al vaker aangesproken over borden langs de weg en weet dat dit niet is toegestaan."


Een derde van de Nederlanders sport minder door corona
Ruim ťťn op de drie Nederlanders is minder gaan sporten sinds de uitbraak van het coronavirus. Bijna ťťn op de tien is helemaal gestopt. Dat staat woensdag in Sportgedrag en effecten coronapandemie, een onderzoek dat is uitgevoerd door Ipsos in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Bijna twee derde van de Nederlanders die minder zijn gaan sporten, noemt als belangrijkste reden het feit dat de sportclub dicht is. Binnen de groep tot en met 18 jaar wordt die reden zelfs nog meer genoemd, namelijk door 71 procent.

Coronateststraat in Bunschoten bijna open
Vanaf morgen zal er in Bunschoten een nieuwe testlocatie in gebruik genomen worden. Het gaat om een samenwerking tussen GGD regio Utrecht (GGDrU) en zorgcentrum De Haven.

De testlocatie is te vinden bij zorgcentrum De Haven in Bunschoten. Het bezoeken van de locatie is alleen op afspraak mogelijk. Tot nu toe waren er alleen commerciŽle teststraten in Bunschoten.

 De coronateststraat gaat donderdag open De coronateststraat gaat donderdag open | Foto: GinoPress B.V.

Studenten willen bindend studieadvies schrappen
Universiteiten moeten meer begrip tonen voor "de moeilijke situatie waar eerstejaarsstudenten zich in bevinden" en alsnog het bindend studieadvies (BSA) schrappen, vinden acht lokale studentenbonden.

Ze hebben de colleges van bestuur van hun universiteiten een brandbrief gestuurd met de dringende oproep om de lijn van de hogescholen te volgen, die dit jaar geen BSA hanteren vanwege de negatieve gevolgen die de coronapandemie heeft voor het hoger onderwijs.

Universiteiten vinden het zelf tot nog toe niet nodig om het BSA in dit collegejaar opnieuw te schrappen. Vorig collegejaar deden ze dat nog wel.


Steun voor bedrijven
Bedrijven die veel omzet mislopen door de coronamaatregelen en daardoor moeite hebben om hun vaste lasten te betalen kunnen aanspraak maken op een noodsteunpotje. Tussen begin juni en eind september maakten ruim 39 duizend bedrijven in Nederland gebruik van deze zogeheten TVL-regeling. Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd.

In onze provincie werden in Utrecht, De Ronde Venen en Bunnik relatief de meeste subsidies verstrekt. Vanaf vandaag kunnen vrijwel alle bedrijven in het kader van de TVL-regeling financiŽle steun aanvragen voor het vierde kwartaal.Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -