Te hoge concentratie lood aangetroffen op vier Utrechtse speelplaatsen

© Pixabay
UTRECHT - Op vier kinderspeelplaatsen in Utrecht is de bodemkwaliteit onvoldoende. Er is daar na bodemonderzoek een te hoge concentratie lood aangetroffen. Volgens de GGD is de kans dat dit tot gezondheidsrisico's heeft geleid erg laag, schrijft de gemeente in een raadsbrief.
Reden daarvoor is dat de plekken waar het lood is aangetroffen slechts gedeelten van de speellocatie zijn. Het is "onwaarschijnlijk dat daar een kind enkele dagen per week elke dag meerdere uren speelt", aldus de gemeente. "De kans dat contact met de grond heeft geleid tot gezondheidsrisico's heeft geleid is daarom erg laag."
Het lood op de vier getroffen locaties wordt binnenkort verwijderd. Het gaat om een zandbak op de Andreashof, speelzand aan de Lagenoord, een gedeelte van de bodem in groenstroken aan de Monseigneur van de Weteringstraat en een gedeelte van de bodem rondom een oude boom aan de Ridderschapstraat.
Naast deze vier locaties zijn er nog 29 plaatsen waar de bodem volgens de normen van de GGD matig is. Ook hier zijn er gezondheidsrisico's, maar omdat die kleiner zijn dan bij de bovenstaande vier locaties is een onmiddellijke aanpak volgens de GGD niet nodig. Daarvoor wordt een 'natuurlijk moment' gekozen, zoals de herinrichting van een kinderspeelplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.