Stadhuis Utrecht kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

© Twitter Gemeente Utrecht
UTRECHT - Het Stadhuis in Utrecht staat vanaf vanavond in oranje schijnwerpers. Net als de Cuneratoren in Rhenen en enkele gebouwen in Veenendaal. Dit gebeurt om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Ook veel andere prominente gebouwen in Nederland, zoals de Erasmusbrug in Rotterdam en het filmmuseum Eye in Amsterdam, kleuren oranje.
Het is vandaag namelijk de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Deze dag is tevens het startschot voor de campagne Orange the World. Tot en met 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, gaan iedere avond de oranje lichten aan.
De Cuneratoren in Rhenen.
De Cuneratoren in Rhenen. © Persbureau Midden Nederland
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat vierkant achter de actie. Volgens haar is het een 'basisrecht voor iedereen' dat mensen veilig de straat op kunnen.
De campagne Orange the World is bedoeld om geweld tegen vrouwen aan te kaarten. Het gaat niet alleen om straatintimidatie of geweld achter de voordeur, maar bijvoorbeeld ook om seksuele intimidatie op het werk en om wangedrag op het internet.
Thema van dit jaar is in Nederland het melden van geweld. De organisatie van Orange the World heeft woensdag een onlinepetitie gelanceerd, waarin de regering wordt opgeroepen om melden van geweld makkelijker en toegankelijker te maken. Die was om 19.00 uur zo'n 3200 keer getekend.