Moddergooien FvD gaat door: Baudet ook boos op Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen

Pouw-Verweij (in rode kleding) bij de presentatie van de kieslijst.
Pouw-Verweij (in rode kleding) bij de presentatie van de kieslijst. © Sem van der Wal, ANP
MAARSSEN - De prominente FvD'er Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen keert zich, net als vele partijgenoten, tegen Thierry Baudet. In een brandbrief schrijft ze dat ze het idee heeft dat hij is geradicaliseerd en in complottheorieën is gaan geloven.
Pouw-Verweij zit in de Provinciale Staten in Utrecht én in de Eerste Kamer. Ook staat ze derde op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.
In de brief somt Pouw-Verweij een aantal alarmerende uitspraken van Baudet op, schrijft De Telegraaf. Hij deed die uitspraken volgens haar afgelopen vrijdag, toen de top-10 van de lijst bij elkaar kwam om met Baudet de campagne en strategie te bespreken voor de verkiezingen. Baudet zei daarbij onder meer dat het coronavirus door George Soros de wereld in is geholpen 'om onze vrijheid af te nemen'.
Baudet kwam later onder vuur omdat hij volgens partijgenoten te weinig deed om uitingen van antisemitisme en homofobie bij de jongerenbeweging aan te pakken. Hij trok zich maandag terug als politiek leider en voorzitter. Maar op dat besluit kwam hij vandaag terug door een lijsttrekkersverkiezing aan te kondigen en zichzelf kandidaat te stellen.
Baudet reageerde vanavond bij Beau op die uitlatingen van Pouw-Verweij. Hij suggereerde dat zij zelf in appgroepen van de jongerenafdeling van de FvD 'beschamende' uitlatingen heeft gedaan. "Vandaag werd bekend dat juist twee van de mensen die riepen dat ik iedereen moest royeren, waaronder Nicki Pouw-Verweij, zelf ook in die appgroep zat en daar ook allemaal dingen heeft gestuurd waar ze zich waarschijnlijk voor schaamt", zei hij.

Annabel Nanninga

Nu de soap rond Baudet voortduurt, spreken steeds meer partijgenoten zich uit. Pouw-Verweij schrijft op Twitter dat ze de lijn van het bestuur steunt. "Dit is me uit het hart gegrepen. Los van de beschuldigingen van antisemitisme, waar ondertussen genoeg over gezegd is, is het gijzelen van sociale media kanalen om je zin te krijgen onacceptabel." Verder steunt Pouw-Verweij haar partijgenoot Annabel Nanninga, die eerder al flinke kritiek uitte op Baudet.
Ook het Utrechtse Statenlid Yael Potjer laat van zich horen. Hij stuurde vandaag veel tweets de wereld in. "Je kan geen serieuze partij worden die wil meebeslissen in Nederland met dit amateurisme", schrijft hij onder meer.
Wouter Weyers is fractievoorzitter voor FvD in de Utrechtse Provinciale Staten. Hij zei eerder vandaag dat de onrust in de partij geen invloed heeft op de Statenfractie. Verder noemde hij het voorgenomen vertrek van Baudet een 'drastische conclusie, maar wel verstandig'. Vanavond kwam hij met een nieuwe, uitgebreide verklaring.

Crisis binnen FvD

Baudet kwam onder vuur omdat hij volgens partijgenoten te weinig deed om uitingen van antisemitisme en homofobie bij de jongerenbeweging aan te pakken. Hij trok zich maandag terug als politiek leider en voorzitter. Maar op dat besluit kwam hij vandaag terug door een lijsttrekkersverkiezing aan te kondigen en zichzelf kandidaat te stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.