Vrijwilliger Iris is een luisterend oor in coronatijd: 'Mensen zitten met veel angst en onzekerheid'

UTRECHT - Uren en uren hangt Iris (31) aan de telefoon. Ze is vrijwilliger bij de Luisterlijn, waar mensen naartoe kunnen bellen om hun hart te luchten. "Soms zou ik willen dat ik meer kan doen dan alleen luisteren."
Luisteren lijkt makkelijk, maar dat is het niet, ontdekte vrijwilliger Iris al snel.
Ze werkt er pas een jaar, maar Iris Penninga helpt alsof ze nooit anders heeft gedaan. Ze is een luisterend oor voor mensen in heel Nederland, die via telefoon of chat hun verhaal willen doen. "Dat kan echt van alles zijn. Mensen met duistere gedachtes, die eenzaam zijn, vreemdgaan of een groot geheim hebben. Het zijn dingen die ze niet in hun directe familie- of vriendenkring kwijt kunnen, maar juist wel bij een vreemde."
In de online serie 'Je bent jong en je helpt wat' volgt RTV Utrecht jonge vrijwilligers die in hun drukke leven tijd maken om anderen te helpen. Het werk is niet altijd makkelijk, maar Utrecht kan op hen bouwen. Deze week deel 2: Iris (31) werkt vrijwillig bij de Luisterlijn.
Helpen is de rode draad in haar leven, blijkt snel. Iris volgt de opleiding Social Work en werkt als woonondersteuner bij een GGZ-instelling. "Het is heel dankbaar werk, omdat je er bent voor mensen die anders niemand hebben om naartoe te bellen. Het geeft me een goed gevoel", zegt ze.
Of Iris nou thuis werkt of op het kantoor van de Luisterlijn in Utrecht, er staat altijd een potje snoep in de buurt. "Een zoet tussendoortje komt goed van pas om te schakelen tussen gesprekken. Ik zet een kopje thee, neem een koekje en dan kan ik er weer tegenaan!"

Angst voor corona

In coronatijd zoeken meer mensen contact met de Luisterlijn. Vrijwilligers voeren dagelijks zo'n duizend gesprekken via de telefoon en bijna honderd via de chat. Dat is fors meer dan normaal. Meer dan de helft van de gesprekken gaat over corona. "Mensen zitten met veel angst en onzekerheid", vertelt Iris. "Er was op een gegeven moment ook een speciale praatlijn voor corona omdat het zo druk was.
Iris: '. Ik probeer altijd open vragen te stellen en mezelf te verplaatsen in de emotie van een ander, zonder dat ik daar in word meegezogen.'
Iris: '. Ik probeer altijd open vragen te stellen en mezelf te verplaatsen in de emotie van een ander, zonder dat ik daar in word meegezogen.' © RTV Utrecht
Luisteren lijkt makkelijk, maar dat is het niet, ontdekte Iris al snel. "We zijn snel geneigd om met advies te komen of het probleem op te lossen voor iemand, terwijl die persoon daar misschien helemaal niet op zit te wachten. Dat is geen luisteren. Ik probeer altijd open vragen te stellen en mezelf te verplaatsen in de emotie van een ander, zonder dat ik daar in word meegezogen."

Meer dan luisteren

Alles bij de Luisterlijn is anoniem. De beller of chatter, maar ook Iris zelf. Ze heeft in haar twaalf maanden als vrijwilliger al veel gehoord. "Een verhaal dat me gegrepen heeft, is van een oudere meneer, die midden in de nacht belde. Hij werd wakker in een nat bed. Een paar maanden daarvoor had hij een beroerte gehad. Hij was niet in staat om het bed zelf te verschonen en belde om te vragen wat hij nu kon doen", zegt Iris. "Dat zijn momenten waarop ik op mijn fiets zou willen springen om te helpen. Dat ik meer wil doen dan alleen luisteren." Ze is blij dat ze deze man op dat moment toch kon helpen door naar hem te luisteren.
Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in een tijd dat we op veilige afstand moeten blijven? Met de actie Samen voor elkaar! wil RTV Utrecht de komende maanden aandacht besteden aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.
Over de vraag of ze het vrijwilligerswerk zou aanraden aan anderen, moet ze even nadenken. "Ja en nee. Het moet echt bij je passen", besluit Iris. "Ik denk er mensen zijn die het heel goed ligt, maar het werk is niet voor iedereen. Je besteed een groot deel van je eigen tijd naar het luisteren van een ander. Ik haal daar in ieder geval heel veel voldoening uit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.