RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Chagrijn over verkeerschaos in Woerden: Kan een pontonbrug de files oplossen?

1/2
WOERDEN - Automobilisten, ondernemers en de lokale politiek ergeren zich groen en geel aan de verkeerssituatie in Woerden. Met name rondom het centrum is het ontzettend druk. Automobilisten staan in de file en fietsers moeten omrijden. "En voor de ondernemers is dit echt een aderlating", weet Sjon van der Veen van Stadshart Woerden.

Door de vele verkeersopstoppingen, die het gevolg zijn van werkzaamheden op verschillende plekken, mijden veel potentiële klanten nu het Woerdense winkelgebied. Van der Veen: "Het is nu enigszins opgelost met verkeersregelaars, maar Woerden staat nu gewoon bekend als slecht bereikbaar. Wij worden als bestuur platgebeld en ge-appt door ondernemers die zeggen: 'Wat is er aan de hand? We hebben nog nooit zo'n slechte omzet gedraaid."

Spoeddebat vanwege verkeerschaos Woerden


Anderhalf jaar lang
Ook de politiek is onaangenaam verrast door de verkeersinfarcten op verschillende plekken in de stad. En het duurt ook allemaal maanden langer dan verwacht, in totaal anderhalf jaar. Ook zijn omwonenden en ondernemers veel te laat op de hoogte gesteld van de geplande werkzaamheden.

Een aantal partijen heeft voor vanavond daarom een spoeddebat aangevraag over de ontstane verkeerssituatie. "Ik verwijt de wethouder voornamelijk een gebrek aan communicatie", zegt Hendrie van Assem van Inwonersbelangen. "Je kunt niet vier dagen van tevoren een briefje sturen van: we gaan wat doen. En dat mensen geen idee hebben wat er gaat gebeuren. Anderhalf jaar voor zo'n operatie? Dat is veel te lang."

Reem Bakker van Woerden voor Democratie is ook kritisch over de slechte communicatie van gemeente en college. "We zijn verrast dat ineens de hele binnenstad openligt." Daarnaast maakt hij zich ook zorgen over de financiële gevolgen van alle werkzaamheden. "De verkeersregelaars alleen al kosten zo'n 40.000 euro per week. Dit project gaat lang duren, dus dat gaat flink in de papieren lopen."

Slordig en dom
Flinke kritiek dus aan het adres van verantwoordelijk wethouder Arthur Bolderdijk (LijstvanderDoes). Die ziet zelf ook in dat het beter had gemoeten en trekt het boetekleed aan. "We zijn tegen allerlei dingen aangelopen. De duur van de werkzaamheden valt enorm tegen. Maar we hebben alleen maar naar de techniek gekeken en zijn vergeten de mensen mee te nemen. Dat is slordig, dom en daarom krijg je ook een hoop commotie omdat mensen niet weten wat je aan het doen bent."

Pontonbrug
Er is mogelijk een oplossing voor de opstopping, in ieder geval bij de Oostdam. Sjon van der Veen, in het dagelijks leven ook bouwkundig ingenieur, heeft wat bedacht. "Als je over de singel een brug op pontons neerlegt, dan kun je om de ellende heenrijden."

Wethouder Bolderdijk vindt dat plan interessant en wil kijken of het kan werken. Maar wanneer de verkeersellende rondom het Woerdense stadshart voorbij is, blijft nog even ongewis. Wel duidelijk is dat het een pittige avond wordt voor de wethouder. Van Assem: "En het hele college, want dit gaat ze allemaal aan."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -