Corona vandaag: Moeilijke tijden voor sportclubs en antistoffen na half jaar nog in het bloed

PROVINCIE UTRECHT - Landelijk is het aantal coronagevallen weer iets gedaald, maar in de provincie Utrecht liep het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur weer op. In 'Corona vandaag' zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van vandaag op een rij.

Stijging in Utrecht

Gisteren waren er 377 nieuwe besmettingen in de regio, vandaag waren het er 463. Het past allemaal nog wel in het beeld van de afgelopen dagen, toen de cijfers schommelden tussen de 350 en 470. De meeste besmettingen waren er, zoals gewoonlijk, in Utrecht en Amersfoort.
Top 5 besmettingen:
1. Utrecht (102)
2. Amersfoort (51)
3. Veenendaal (45)
4. Bunschoten (27)
5. Stichtse Vecht (22)
Zes regiogenoten zijn de afgelopen dag opgenomen in het ziekenhuis en zes mensen zijn overleden door de gevolgen van Covid-19.

Landelijk

Het aantal coronagevallen is landelijk iets gedaald. In de afgelopen 24 uur werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen.
Het totaal aantal bevestigde besmettingen kwam vandaag ook boven de half miljoen uit. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 503.000 mensen in Nederland positief getest. Het is inmiddels dag 274 van de uitbraak.
Amsterdam heeft sinds het begin van de uitbraak veruit de meeste besmettingen van Nederland. In de hoofdstad zijn 38.345 inwoners positief getest. Rotterdam telt 32.962 bevestigde gevallen, Den Haag 21.544 en Utrecht 13.460.

Antistoffen

Het RIVM kwam vandaag ook met bemoedigend nieuws. De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. De antistoffen worden na verloop van tijd bovendien sterker, waardoor er minder van nodig zijn om hetzelfde werk te doen.
Antistoffen vormen een natuurlijke afweer van het lichaam tegen virusinfecties. Ze zorgen ervoor dat het lichaam het virus als indringer herkent en kan opruimen. Bij Sars-CoV-2 is nog niet helemaal duidelijk in hoeverre mensen die ooit besmet zijn geraakt met het virus er daarna tegen beschermd zijn en voor hoe lang. Inmiddels zijn wel al veel voorbeelden beschreven van mensen die voor een tweede keer besmet zijn geraakt. "Over het algemeen geldt dat hoe meer antistoffen er in het bloed zitten, hoe beter het lichaam is beschermd tegen een virus", legt het RIVM uit.

Sportclubs hebben het moeilijk

De financiële schade voor de Nederlandse sportsector als gevolg van de coronacrisis is opgelopen tot zo'n 1 miljard euro. Dat staat in de tweede rapportage van het Mulier Instituut uit Utrecht. In de zomer presenteerden de onderzoekers hun eerste bevindingen. Toen was de inschatting dat de schade voor de Nederlandse sport op dat moment 400 tot 600 miljoen euro bedroeg. Inmiddels is de financiële schade dus opgelopen tot bijna 1 miljard euro. Het totale omzetverlies voor de hele sportsector bedraagt 2,1 miljard, maar door kostenbesparingen en steunmaatregelen van de overheid wordt een deel daarvan opgevangen.
Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport noemt het "van levensbelang" dat Nederlanders zo optimaal mogelijk kunnen blijven sporten, ook na de coronacrisis. Van Ark belooft er daarom alles aan te doen om de "unieke Nederlandse sportinfrastructuur" overeind te houden. Meer dan de helft van de sportverenigingen verwacht 2020 af te sluiten met een financieel tekort.

Wel of geen skivakantie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou het liefst zien dat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven vanwege het coronavirus. Ze verwacht echter dat het moeilijk zal zijn om daar afspraken over te maken, vooral met buurland Oostenrijk.
"Het skiseizoen komt er aan. We zullen proberen Europees te coördineren of de skigebieden gesloten blijven", zei Merkel. De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte hebben al laten weten dat ze de pistes gesloten willen houden.
Oostenrijk wil de skigebieden onder strenge coronavoorwaarden juist wel opendoen. Ook Zwitserland wil de skipistes openen.

Vragen over corona en de horeca

Heb je een vraag over het coronavirus en de horeca? Antonio van den Hengel van Koninklijke Horeca Nederland en de eigenaar van hotel en theater Figi in Zeist, Victoria Ruijs zijn morgen te gast in ons programma UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord.
Heb jij een vraag? Mail naar corona@rtvutrecht.nl of stuur een appje naar de redactie via 06 - 16 14 12 18. De uitzending is vrijdag vanaf 17.00 uur live te volgen via Facebook, YouTube en RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.