Utrechts Landschap wil natuur kopen van noodlijdende gemeente Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG - Stichting Utrechts Landschap is van plan om 120 hectare bos te kopen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om de Heidetuin in Driebergen, de Koeheuvels in Maarn en nog een aantal andere stukken gemeentelijk groen. Utrechtse Heuvelrug vindt het beheer van de bossen geen kerntaak van de gemeente en is daarom al zo'n twee jaar bezig om grond en vastgoed van de hand te doen, het is een bezuiniging.
"Kijk om je heen", zegt bestuurder Saskia van Dockum van het Utrechts Landschap. "Het is een geweldig gebied." Ze heeft het over de Heidetuin in Driebergen. Die is ooit aangelegd met heidesoorten van over de hele wereld. Een actieve vereniging onderhoudt het, maar daar kan best een tandje bij. Als het aan het Utrechts Landschap ligt kopen ze de tuin van de gemeente en knappen ze het op. "Dit is een van de gebieden waar we in willen investeren. Samen met de vrijwilligers en samen met fondsen hopen we en dan brengen we het weer op niveau."
Utrechts Landschap koopt 120 hectare bos

Utrechtse Heuvelrug

Het onderhoud van bossen hoort niet tot de core-business van de gemeente vinden ze op het gemeentehuis in Doorn. Daarom is twee jaar geleden een lijst samengesteld met bos- en natuurgebieden en vastgoed waar Utrechtse Heuvelrug afstand van wil doen. Het wegvallen van beheerskosten moet op de lange termijn effect hebben op de kosten en de verkoop levert meteen geld op. De gronden en panden moeten weg omdat de gemeente in financieel zwaar weer zit.
Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is blij dat een deal met Utrechts Landschap aanstaande is. "De gemeenteraad heeft uitgebreid gediscussieerd en een aantal randvoorwaarden opgesteld en ik denk dat Utrechts Landschap de partij is om het te doen." Partijen in de raad hebben zich bijvoorbeeld hard gemaakt over hoe de bossen gebruikt moeten worden als ze niet meer in gemeentelijke handen zijn.

Verkoop

Op dit moment spreken Utrechts Landschap en gemeente Utrechtse Heuvelrug nog over een intentieovereenkomst, want van een echte koop is nu nog geen sprake. Voor de grond en alle voorwaarden die met de koop gepaard gaan, komt nog een taxatie. Wethouder Boonzaaijer: "Die voorwaarden voor de taxatie zijn helder. Ik heb nog geen idee wat het totaal nu gaat opbrengen. Maar als je een vuistregel neemt: het is ongerveer anderhalve euro per vierkante meter, dat is waar je op kunt rekenen." Als die berekening opgaat, betekent dat 120 hectare 1,8 miljoen euro oplevert.
Saskia van Dockum: "Ja, het is een enorm bedrag. Maar ik kan nog niet zeggen wat het defintief gaat zijn, want in zo'n taxatie spelen verschillende elementen mee. Als je zo'n tuin echt moet onderhouden, en dat wordt een verplichting, dan heeft dat invloed op de prijs. Maar wat mij betreft is het zeker dat we het kopen."
Het proces om tot een waardebepaling te komen duurt nog even. Inmiddels heeft het bericht van de interesse vanuit het Utrechts Landschap ook de indieners van petitie 'red de Koeheuvels' bereikt. Koeheuvels is een populair hondenuitlaatgebied in Maarn. Ook onder de hoede van het Utrechts Landschap blijft dat zo. "Nu behoudt Maarn haar Koeheuvels, dus daar zijn we helemaal gelukkig mee. En waarschijnlijk gaan ze het nog beter onderhouden omdat ze daarin gespecialiseerd zijn", aldus Maarnaar Claire Bouvrie.

Gebieden

Utrechts Landschap wil naast de Koeheuvels en de Heidetuin ook park Beerschoten - Willinkshof, het Rijsenburgse- en Driebergsebos en de overgangslandschappen Hoenderdaal en Wildbaan Zuid-West en het noordelijke gedeelte van het Seminarieterrein (exclusief het evenmententerrein) overnemen. De gemeente verkoopt nog meer natuurgebieden. De gesprekken daarover worden met andere natuurbeheerders gevoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.