Utrecht gaat vanaf volgend jaar afval nascheiden

UTRECHT - De meeste Utrechters scheiden voor een groot deel hun afval, maar dat gaat veranderen. Vanavond besloot de gemeenteraad dat het afval vanaf volgend jaar achteraf wordt gescheiden. Deze methode haalt meer plastic uit het afval waardoor meer materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.
Een paar jaar geleden voerde Utrecht een nieuw systeem van inzamelen in, waarbij de inwoners van de stad hun afval thuis moesten scheiden. Dat heet bronscheiden. Ook toen bestond het systeem van nascheiden al, maar dat was nog in ontwikkeling. Inmiddels is nascheiden verbeterd, waardoor Utrecht weer afscheid neemt van 'Het Nieuwe Inzamelen'.
"We zien dat er bijna net zoveel of meer grondstof van plastic wordt uitgehaald als je gaat nascheiden", zegt verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure. Hij legt uit dat het nascheiden ondertussen effectiever is geworden dan een paar jaar geleden door nieuwe technologie.
Utrecht gaat afval nascheiden.

Bron - en nascheiding

Partij voor de Dieren stemde tegen het plan. Het nascheiden is volgens raadslid Maarten van Heuven niet genoeg en hij vindt het zonde om een paar jaar na het bronscheiden er alweer van af te stappen. "Het duurde ook een hele tijd tot het glas scheiden goed ging", zegt hij. Van Heuven stelde voor om bronscheiding en nascheiding te combineren. "Het doen van milieubewuste acties leidt tot meer bewuste acties dus als je mensen aan de bron laat scheiden dan realiseren ze zich hoeveel plastic afval ze produceren en dat helpt bij het verminderen van de plastic bult", zegt hij.
Het plan van de Partij voor de Dieren gaat dus niet door, de gemeenteraad heeft gekozen voor het nascheiden van afval. Het nieuwe plan wordt volgend jaar wijk per wijk ingevoerd. Bewoners krijgen een brief als het zover is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.