Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen verlaat FvD: 'Er is een morele ondergrens bereikt'

© Sem van der Wal, ANP
MAARSSEN - Nicki Pouw-Verweij zegt haar lidmaatschap van Forum voor Democratie op. Het Utrechtse Provinciale Staten- en Eerste Kamerlid uit Maarssen vindt dat er "een morele ondergrens is bereikt". Ze stelt dat ze haar lidmaatschap niet langer kan verdedigen.
Dat laat Pouw-Verweij zojuist weten via Twitter. Zij ziet, net als andere prominente leden Joost Eerdmans en Eva Vlaardingenbroek, af van haar plek op de FvD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Pouw-Verweij stond op de derde plaats.

Brandbrief

Gisteren keerde zij zich, net als vele partijgenoten, tegen Thierry Baudet. In een uitgelekte brandbrief aan het bestuur schreef ze dat ze het idee heeft dat Baudet is geradicaliseerd en in complottheorieën is gaan geloven.
In de brief somde Pouw-Verweij een aantal alarmerende uitspraken van Baudet op. Hij deed die uitspraken volgens haar afgelopen vrijdag, toen de top-10 van de lijst bij elkaar kwam om met Baudet de campagne en strategie te bespreken voor de verkiezingen. Baudet zou daarbij onder meer hebben gezegd dat het coronavirus door George Soros de wereld in is geholpen "om onze vrijheid af te nemen".
Baudet kwam later onder vuur omdat hij volgens partijgenoten te weinig deed om uitingen van antisemitisme en homofobie bij de jongerenbeweging aan te pakken. Hij trok zich maandag terug als politiek leider en voorzitter. Maar op dat besluit kwam hij gisteren terug door een lijsttrekkersverkiezing aan te kondigen en zichzelf kandidaat te stellen.

Extremistische opvattingen

Het opzeggen van het lidmaatschap is een gezamenlijk besluit van Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans, Annabel Nanninga en Eva Vlaardingenbroek. Zij stellen dat "ze geen lid willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt".
"Wij zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken. Hij stelde zich keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch op. Interne kritiek - die wij altijd hebben geleverd in het belang van de goede naam van onze partij - heeft helaas dus niets opgeleverd."
Het lijkt erop dat het statement van Pouw-Verweij niet is afgestemd binnen de Utrechtse tak van FvD. De partij wil nog niet openlijk reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.