Stiltecentrum in Hoog Catharijne weer open

Impressie van het nieuwe stiltecentrum.
Impressie van het nieuwe stiltecentrum. © Meet in Peace
PROVINCIE UTRECHT - Het Stiltecentrum in Hoog Catharijne is weer open. Het zat lange tijd verstopt achter bouwhekken en afzetwanden en de afgelopen maanden is het centrum zelf ook flink op de schop gegaan. "Je herkent het nu meteen aan de groene plantenwand bij de ingang."
Je vindt het stiltecentrum in het Godebaldkwartier, richting de uitgang naar het Moreelsepark. "We zitten dus net aan het randje van Hoog Catharijne waar nog iets aan verbouwd moet worden", legt projectleider Ab Spaan uit.
"Maar je kunt het eigenlijk niet meer missen. Als je er langs loopt, dan zie je die planten en de grote entree. Dan kun je zo doorkijken naar de ontmoetingsruimte en de kapel. Daarmee wordt het ook heel toegankelijk. Het is fris, licht, een beetje in het aspect van 'een bloeiende gemeenschap'."

Kapel

Het stiltecentrum is voor iedereen toegankelijk, met een kapel waar je kunt bidden, mediteren of gewoon van de stilte genieten. Organisatie Meet in Peace heeft er ook een ontmoetingsruimte geopend waar je binnen kunt lopen voor een kopje koffie. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt van het grote winkelcentrum, naast Kléppiere is het een van de weinige andere eigenaren in Hoog Catharijne.
Het is inderdaad een beetje Asterix en Obelix-verhaal, waarbij een klein dorpje dapper standhoudt, zegt Spaan. "We hebben twaalf jaar strijd moeten voeren. Uiteindelijk hebben we stand kunnen houden als een klein vredig stukje. Gelukkig zijn we nu ook weer heel erg zichtbaar."

Zusters van de Eucharistie

Het stiltecentrum heeft sowieso een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Vroeger stond er precies op die plek een klooster, dat moest wijken voor de bouw van Hoog Catharijne, halverwege de jaren 70. De Zusters van de Eucharistie, die daar woonden, kregen in ruil een stukje van het winkelcentrum. Pal tussen de winkels kwam een kapel, waarbij zij het stiltecentrum oprichtten.
"Het is ook een echte kapel, met een toren erop. Dat zit gewoon in dat Hoog Catharijne met alle winkels. Het is ook gebouwd als klooster met gangen rondom de kapel en daarin een patio. Dat is heel kenmerkend en dat willen we graag zo houden."
De zusters woonden tot begin jaren 90 op de verdieping erboven. Op hun verzoek houdt vredesorganisatie PAX sinds 1991 toezicht op het pand. De activiteiten in het centrum worden voortgezet door kerken en vrijwilligers in Utrecht en nu dus ook door de samenwerkingsorganisatie Meet in Peace.
De officiële opening is in januari, maar het stiltecentrum is vorige week al opengegaan, "mooi op tijd voor de feestdagen". "Maar de echte officiële opening is op 25 januari, op Blue Monday", zegt Spaan. "Daar willen we een 'bloeiende maandag' van maken en hopen we een bloeiende gemeenschap op te starten, waarbij je elkaar in vrede kunt ontmoeten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.