RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Soesterbergse jihadbruid ontsnapt uit Syrië'

SOESTERBERG - De bekendste Nederlandse SyriŽganger Angela B. uit Soesterberg is ontsnapt uit SyriŽ, schrijft De Telegraaf. De vrouw van een man die gruwelijke executievideo's maakte voor IS heeft zich maandag gemeld bij het Nederlandse consulaat in het Turkse Istanbul om te worden teruggevlogen naar huis.

Angela B., bij haar vertrek in 2014 in haar buurt in Soesterberg bekend als 'mooie Angela', ging behoren tot de harde kern van de IS. Buren in Soesterberg hadden de 19-jarige B. in korte tijd drastisch zien veranderen van een knap meisje in westerse kleding tot een radicaal-religieuze vrouw in boerka.

Koerden
De Soesterbergse bleef tot het allerlaatste moment in het kalifaat en toen in 2019 het laatste bolwerk Baghoez viel, kwam ze in handen van de Koerden. Haar 3-jarige dochter stierf nadat ze tijdens de vlucht uit strijdgebied aan haar hoofd gewond was geraakt door een granaatscherf.

Angela ontsnapte eerder dit jaar uit het Koerdische kamp Al-Hol. Ze vertrok naar Idlib in Noord-West SyriŽ, waar ze met een aantal weggevluchte Nederlandse jihadbruiden in een gezamenlijk gehuurde villa verbleef. Kort geleden slaagde ze erin de Turkse grens over te steken.

Samir A.
B. is naar verluidt ontkomen met geld dat is ingezameld door terrorist Samir A. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen zeggen dat een 25-jarige vrouw zich met een zoontje zich heeft gemeld bij het consulaat in Istanbul.

Volgens het ministerie zit de vrouw nu in Turkse detentie. Waarschijnlijk zullen de Turkse autoriteiten haar uitzetten, wat zou betekenen dat ze onder begeleiding van de marechaussee terug naar Nederland komt. Het kabinet zegt al jaren geen SyriŽgangers op te halen uit het strijdgebied, omdat het daar te gevaarlijk is. Maar nu B. zich heeft gemeld bij een Nederlandse diplomatieke post, verandert dat de zaak.

Gouda
Het is niet de eerste keer dat een vrouwelijke SyriŽganger terug naar Nederland komt. Vorig jaar december kwam een 28-jarige vrouw uit Gouda terug.

Zij werd bij aankomst direct aangehouden. Haar kind van 4 werd overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -