Verbreding A27 Amelisweerd valt honderden miljoenen duurder uit

Minister Cora van Nieuwenhuizen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen. © ANP
UTRECHT - Het verbreden van de A27 bij Utrecht valt 265 miljoen euro duurder uit. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur weten aan de Tweede Kamer.
In een brief aan het parlement schrijft de minister dat het budget voor het omstreden project is vastgesteld op 1,49 miljard euro. Eerder werd nog uitgegaan van 1,225 miljard.

Tracébesluit

Vorige week ondertekende Van Nieuwenhuizen een nieuw tracébesluit voor de Ring Utrecht. De gemeente Utrecht en de provincie zien niets in de verbreding van het stuk snelweg, waarvoor opnieuw een deel van natuurgebied Amelisweerd moet worden geofferd.
Een eerder tracébesluit werd door de rechter ongeldig verklaard na een geslaagde procedure door tegenstanders van de plannen. De minister wil het nieuwe besluit volgende week publiceren.

Kosten gestegen

Van Nieuwenhuizen heeft deze week overleg gevoerd over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). In het verslag aan de Tweede Kamer schrijft ze dat bij lopende projecten de kosten fors zijn gestegen. Om vertraging bij die projecten te voorkomen is zeker 1,5 miljard euro extra nodig.
Volgens de minister wordt het ondanks het thuiswerken door de coronamaatregelen steeds drukker op de weg, het water en het spoor. Ze wijst op de bevolkingsgroei en het aantal woningen dat in hoog tempo wordt bijgebouwd. Van Nieuweinhuizen vindt dat het volgende kabinet moet blijven investeren in infrastructuur, maar zegt dat de budgetten niet meer toereikend zijn. Er is geen geld om alle fileknelpunten aan te pakken en de kosten voor het in stand houden van de bestaande infrastructuur nemen toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.