Dierenopvang blij met extra geld van de provincie, maar genoeg is het niet

De dierenopvang in Soest wil vrijwilligers scholen met extra geld
De dierenopvang in Soest wil vrijwilligers scholen met extra geld © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de dierenopvang in Soest kwetteren verschillende soorten parkieten om het hardst. Op een andere plek in het hok scharrelen drie cavia's rond. De vogels zijn van particulieren en zijn op pension. Aan de andere kant van de opvang huizen de wilde vogels uit de buurt.
"We zijn nu wel dicht voor vogels van buiten, vanwege de vogelgriep," zegt Thijs Merks van de opvang. "Als het echt nodig is gaat een vogel in quarantaine." Hij laat trots de plek zien waar de medewerkers de dieren die binnenkomen onderzoeken en wegen. Via een brancard en een behandelkamer gaat het verder het pand in naar een binnenbadje en meerdere kooien voor de opvang.

Dankbaar

De dierenopvang draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Merks reageert opgetogen op de mededeling van de provincie dat er 50.000 euro beschikbaar komt voor opvanglocaties voor dieren en dierenambulances in de regio. "We zijn heel blij. Het is eigenlijk voor het eerst dat het op de agenda staat. We gaan er dankbaar gebruik van maken, want we willen ook professionaliseren."
De vrijwilligers hebben nooit genoeg geleerd
Vrijwilliger Ilona
En daar is het geld ook voor bedoeld, vindt gedeputeerde Bruins Slot. "Van belang is dat we met dat geld ook de vrijwilligers kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld met cursusaanbod, maar ook om heel concreet met verbeteringen aan de dierenambulance en de opvangcentra."
"Helemaal super", zegt vrijwilliger Ilona. "De vrijwilligers hebben nooit genoeg geleerd. Het is heel belangrijk dat ze weten hoe de verzorging werkt, het voer, het herplaatsen. Het is heel belangrijk dat daar gerichte cursussen voor komen."

Onvoldoende

Maar in dezelfde adem dat Merks zegt dat hij blij is met het geld, zegt hij ook dat het veel te weinig is. En dat komt volgens hem door de stijgende kosten. "De wet zegt dat alle dieren die binnenkomen, gezien moeten worden door een dierenarts. Daar komt natuurlijk een flinke rekening van. De regels worden steeds strenger, dus we moeten er aan voldoen. En onze exploitatie bestaat vooral uit vrijwillige bijdragen, dus het wordt lastig om rond te breien."
Gedeputeerde Bruins Slot erkent dat de organisaties er met dat bedrag niet zijn: "En dan is het goed om te zien dat er ook gemeenten zijn die een bijdrage willen leveren en gelukkig zijn er mensen die giften geven."
De Partij voor de Dieren in de provincie ziet het bedrag als een stap in de goede richting: "Het is sowieso goed dat er iets gedaan wordt. Want de provincie Utrecht is met Noord-Holland bij mijn weten de enige provincie die hier iets mee doet. Jarenlang is die bal heen en weer geschoten tussen allerlei overheden, niemand deed wat. Dus ik ben blij dat er wat gedaan wordt, maar het is wel een bevalling geweest met een stuitligging."