November laat zich van zonnige kant zien: bijna zonnigste ooit

© Linda Riepe
PROVINCIE UTRECHT - November staat niet bepaald bekend als een zonnige en droge maand, maar dat is dit jaar totaal anders. Het is de op twee na zonnigste november ooit, meldt Weeronline. En dat is extra bijzonder, omdat er in oktober juist weinig zonuren waren. Deze novembermaand was er 25 uur meer zon dan in oktober, dat kwam slechts drie keer eerder voor. Alleen in 1998 was het verschil met 28 uur nog groter.
Verder was het een zeer zachte maand qua temperatuur, met gemiddeld 8,9 graden tegenover 6,7 graden normaal gesproken. Met 38 mm viel er weinig regen en in het zuidoosten van het land is het met slechts 14 mm neerslag gortdroog geweest de afgelopen weken.

Records

Op 2, 9 en 18 november werden het officiële dagrecords gebroken. Daarnaast was het op 2 november ook officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. In De Bilt werd het toen 19,3 graden. In het Limburgse Arcen werd het 20,4 graden en dat was de hoogste maximumtemperatuur van de maand.
Het koudste moment van de maand moet nog komen. In de nacht naar maandag gaat het op grote schaal 1-3 graden vriezen. Plaatselijk kan de temperatuur naar -4 of -5 graden dalen.
Met het zeer warme verloop zet november de warmte trend van 2020 voort. Alleen juli verliep koud en mei was normaal. Alle andere maanden waren warm tot zeer warm.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.