Utrecht complimenteert inwoners: 'Het is druk in de stad, maar beheersbaar'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de binnenstad van Utrecht is het druk, maar allemaal nog te overzien. Dat laat de gemeente Utrecht desgevraagd weten. In Rotterdam, Dordrecht en Eindhoven is het zo druk in de binnensteden, dat winkels eerder moeten sluiten. In Utrecht is dat niet het geval. "We hebben veel gedaan aan communicatie, maar dit is de verdienste van onze inwoners", aldus woordvoerder Jochem Hoogenboom van de gemeente Utrecht.

Drie scenario's

Er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen. "We hebben zo'n 50 verkeersregelaars op de been, dat doen we al vanaf mei. Verder zijn er matrixborden, wegmarkering en de inmiddels bekende voetgangersrotonde." Als het drukker wordt, gaan de maatregelen mee, richting 'oranje en rood'. "Als het oranje wordt, gaan we sturende maatregelen nemen, dan komen er andere teksten op de matrixborden en gaan we met eenrichtingsverkeer werken." Een deel van deze maatregelen wordt zaterdag aan het eind van de middag ingezet, aldus Hoogenboom. "Dat heeft vermoedelijk te maken met de uitstroom van het winkelend publiek."
Het 'rode scenario' is voor de decembermaand bedacht, maar "gelukkig nog niet ingezet". "In dat scenario communiceren we op ring al 'kom niet meer naar de binnenstad' en kunnen we ook parkeergarages afsluiten", legt Hoogenboom uit.

Gezond verstand

"We doen een beroep op mensen om hun gezonde verstand te gebruiken en niet met te veel mensen tegelijk te winkelen en hun bezoek te spreiden over de hele week. "De max is vier mensen, maar het beste is als mensen alleen komen. En als je thuis werkt, kan je ook op dinsdagmiddag even de kerstcadeau's halen", tipt de woordvoerder.
"Alle maatregelen worden in samenspraak met ondernemers, hoog Catharijne en het centrum management genomen. Het moet veilig blijven, maar mensen moeten ook naar de stad kunnen komen."

Communicatie

"Wij hebben veel aandacht besteed aan wat we mensen adviseren. Communicatie op de dag zelf kan nuttig zijn met die matrixborden, maar vooraf is erg belangrijk", benadrukt Hoogenboom. "Wij willen voorkomen dat we aan het eind van de middag moeten zeggen 'kom niet meer'."
Soms is dat ook hoe het loopt, erkent de woordvoerder. "Daarom doen we vooral een beroep op het gezonde verstand van mensen. En onze inwoners verdienen een compliment vandaag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.