Vogelgriep vastgesteld bij pluimvee in Mijdrecht, 300 vogels geruimd

© Pixabay
MIJDRECHT - Bij een hobby-pluimveehouder in Mijdrecht is bij verschillende soorten vogels de vogelgriep aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk om de zeer besmettelijke variant. Om verder verspreiding te voorkomen zijn ongeveer 300 vogels bij de pluimveehouder geruimd.
In een zone van tien kilometer rond het bedrijf worden maatregelen getroffen. Zo is er een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel ingesteld. Ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte, mogen het gebied niet verlaten.
Schiphol valt buiten het gebied met een vervoersverbod. Voor de wegen naar de luchthaven die door het gebied lopen, is een uitzondering gemaakt.

100.000 kippen

Op een pluimveebedrijf in Hekendorp werd vorige week zondag vogelgriep vastgesteld. 100.000 kippen moesten toen geruimd worden. Het ging om het bedrijf van pluimveehouder Piet Wiltenburg. Zes jaar geleden maakte hij dit ook al mee. Er moesten toen 150.000 kippen geruimd worden.
Sinds oktober geldt er een ophokplicht, nadat in Kockengen de hoogpathogene vogelgriep was aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. De vogelgriep is erg vroeg geconstateerd dit jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.