Kabinet: geen verzoek tot verbod Black Friday gehad

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het kabinet heeft nooit een verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP in reactie op uitlatingen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof. Aboutaleb zei dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad vergeefs hebben aangedrongen op een verbod.
Burgemeesters hebben zelf de "ruimte en bevoegdheid om in te grijpen" als dat mogelijk is, zegt het kabinet. Dat zou in de wekelijkse vergadering met voorzitters van de veiligheidsregio's ook meerdere keren besproken zijn.
Het Veiligheidsberaad komt regelmatig samen in Utrecht, waar de situatie rondom de coronacrisis wordt besproken. De Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten is als voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) één van de 25 leden.

'Doe er wat aan'

"De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan", zei Aboutaleb in Buitenhof. "Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen. Als je aan ziet komen dat dingen veel mensen op de been zouden brengen, dan ligt het voor de hand om te zeggen: misschien niet zo verstandig."
Op de vraag of het koopjesspektakel dan verboden had moeten worden, zei de burgemeester: "In ieder geval niet op z'n beloop laten".

Stuntprijzen

Black Friday, waar winkeliers dagenlang stuntten met hun prijzen, heeft de hele week al voor enorme drukte in winkelstraten gezorgd. Daarbij is het nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden.
Sommige steden, waaronder Rotterdam, besloten de winkels in het centrum eerder te sluiten. In Utrecht noemde een woordvoerder van de gemeente de situatie gister "druk, maar beheersbaar".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.