Utrecht wil miljarden voor aanleg tramlijnen en treinstation

© RTV Utrecht / Niels Drost
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft samen met de provincie en omliggende gemeenten 2,1 miljard euro aangevraagd uit het Nationaal Groeifonds. Het geld moet besteed worden aan de aanleg van twee tramlijnen en een treinstation: Lunetten-Koningsweg. Dat melden verschillende media na een per ongeluk te vroeg verschenen artikel van de Volkskrant.
Het bestaande station Utrecht Lunetten zou worden omgebouwd tot een intercitystation en uitgebreid met een perron aan de spoorlijn richting Arnhem. Daarmee moet Utrecht Centraal worden ontlast. Het tramnetwerk zou moeten worden uitgebreid met de Merwedelijn, die bedoeld is om de nieuwe autovrije wijk Merwede ontsluiten. Verder zou de Uithoflijn moeten worden doorgetrokken naar Zeist.
De ov-investeringen moeten het autoverkeer en de druk op buslijnen verminderen. In 2018 kondigde Utrecht al aan dat het openbaar vervoersnetwerk ingrijpend uitgebreid moest worden om de snelle bevolkingsgroei aan te kunnen. De gemeente wil nog niet ingaan op de uitgelekte plannen, maar verwacht later deze week zelf met nieuws naar buiten te komen.

Raad kritisch

"Dit is op zich toe te juichen, maar de vraag dringt zich op waarom dat eerst in de krant moet staan", reageert CDA-raadslid Sander van Waveren. "Het heeft op twee fronten met beeldvorming te maken: 1. andere steden hebben hun lobby (en MIRT-onderhandelingen) beter voor elkaar. Een forse aanvraag klinkt natuurlijk stoer. 2. het college wil kritische reactie vanuit de gemeenteraad voor zijn. Gezien de ervaring met Uitroflijn en NRU ben ik benieuwd hoe de kostenopbouw is, waar risico's liggen, naar interbestuurlijke afspraken en wie verantwoordelijk is voor de uitvoering."
Verschillende raadsleden hebben bij het gemeentebestuur een verzoek ingediend om de informatie die de Volkskrant heeft ook met hen te delen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.