Ouders vermoorde Laura Korsman willen onderzoek naar rol politie: 'Wat deed politie tegen stalking van onze dochter?'

© Facebook Laura Korsman (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - De ouders van de vermoorde Laura Korsman uit Utrecht willen dat er onderzoek komt naar de rol van de politie bij de aanpak van de stalking door Zamir M. Dat bevestigt de advocaat naar aanleiding van een tweet van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De student werd door M. gestalkt en deed meermalen aangifte. De nabestaanden willen weten hoe het zo heeft kunnen eindigen, terwijl hun dochter zo duidelijk om hulp had gevraagd.
Laura overleed op 11 juli 2018 in haar studentenwoning aan de Bosboomstraat door 26 steek- en 14 snijwonden. Al snel werd haar ex-vriend opgepakt: hij werd in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
Nadat de relatie tussen Zamir M. en Laura over was, bleef hij haar lastigvallen, zelfs na drie gesprekken met de politie waarin hem werd verteld dat hij moest stoppen. Na die gesprekken kreeg hij een contactverbod opgelegd en ontving Laura een speciale knop waarmee zij alarm kon slaan in geval van nood.

Onderzoeksvragen

De advocaat heeft een uitgebreid verslag neergelegd bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Daarin staan meer dan 40 vragen aan de betrokken instanties. Zo willen de nabestaanden onder andere weten hoe het zo voor hun dochter heeft kunnen eindigen, terwijl ze duidelijk om hulp had gevraagd.
"Laura was bang, dat communiceerde ze ook naar de politie. Ze maakte zich veel zorgen, maar toch werd ze door betrokken instanties gestimuleerd om leuke dingen te blijven doen, terwijl de politie wist dat er in het verleden ook al aangifte was gedaan tegen meneer vanwege stalking, mishandeling en bedreiging met een mes", aldus advocaat Mark van Raak. De ouders zijn ervan overtuigd dat zij en Laura met die kennis anders hadden gehandeld.
Een andere vraag is of de politie wel heeft gehandeld volgens de richtlijnen en werkinstructies die gelden bij het screenen van stalkingszaken. De nabestaanden willen ook weten waarom er niet (actiever) is gecontroleerd of M. zich wel aan zijn contactverbod hield en waarom er geen aanvullende maatregelen zijn getroffen. Zij pleiten er onder meer voor om de noodknop die Laura ook had, voortaan te koppelen aan het alarmnummer. Dat was volgens de advocaat bij Laura niet het geval.
"Cliënten willen dat er een onderzoek wordt verricht omdat er harde twijfels zijn bij de vraag of het allemaal is gegaan zoals het behoort te gaan en in z'n algemeenheid moet dat worden meegenomen in de landelijke aanpak van stalkingszaken", aldus Van Raak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.