Corona vandaag: Weer dalende besmettingen en meer eenzaamheid door tweede golf

UTRECHT - In het afgelopen etmaal zijn in de provincie Utrecht 386 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Gisteren waren dat er nog 430 en zaterdag lag dat aantal op 345.
In de afgelopen 24 uur zijn er negen regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om inwoners van Amersfoort, Bunnik, Bunschoten, Houten, Soest, Utrecht en Utrechtse Heuvelrug. Er is één iemand, uit De Bilt, overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Top 5 besmettingen

1. Utrecht (74)
2. Amersfoort (55)
3. Veenendaal (36)
4. Bunschoten (26)
5. Stichtse Vecht (23)

De dagelijkse aantallen fluctueren al een tijdje. Het RIVM zegt vandaag dat ze nog geen idee heeft waardoor dat komt. De huidige schommelingen komen in elk geval niet door een grote storing, want die is er al even niet geweest, aldus de GGD'en.
Morgen is het weer tijd voor een wekelijkse update. Volgens het RIVM geven die weekcijfers een veel beter beeld omdat ze naar een langere periode kijken en niet meegaan in de waan van de dag.

Landelijk beeld

Het aantal nieuwe coronagevallen is op landelijk niveau gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4610 positieve tests gemeld bij het RIVM.
Het aantal positieve tests schommelt de laatste week dus heen en weer. Op zondag meldde het RIVM ongeveer 5600 nieuwe gevallen, op zaterdag bijna 4500, op vrijdag bijna 5800 en op donderdag bijna 4500.
Twente is de veiligheidsregio met de meeste nieuwe gevallen. Afgelopen etmaal werden 406 Tukkers positief getest.

Innovatie-teststraat op het Utrecht Science Park

Op het Utrecht Science Park, de voormalige Uithof, is vandaag een innovatie-teststraat geopend. Niet iedereen kan hier getest worden op corona. De plek is alleen voor medewerkers en studenten van de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en voor bedrijven op het Utrecht Science Park.
Naast het afnemen van coronatesten wordt er ook onderzoek gedaan naar corona. Er wordt met name gekeken naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het aantonen van een infectie met COVID-19. Om dit te onderzoeken wordt er extra materiaal bij mensen afgenomen.
De teststraat is een initiatief van het UMC Utrecht in samenwerking met GGD regio Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en TNO.

Shoarmazaak krijgt dwangsom

En je kan het misschien al raden maar dat is vanwege het negeren van de coronaregels. Het gaat om grillroom Jeruzalem aan de Steynlaan in Zeist.
In het weekend van 21 en 22 november waren ze 's nachts open en dat is in strijd met de noodverordening die geldt vanwege de coronapandemie.
De shoarma- en kebabzaak in Zeist.
De shoarma- en kebabzaak in Zeist. © Google Streetview

Enquête: voorzichtiger en eenzamer door tweede coronagolf

Iedereen kent het RIVM uit Bilthoven natuurlijk vanwege de corona-updates. Maar het gezondheidsinstituut houdt zich ook bezig met andere onderzoeken zoals corona-enquêtes. Uit de nieuwste peiling blijkt dat Nederlanders zich over het algemeen meer aan de corona-maatregelen houden.
Door de tweede coronagolf mijden mensen bijvoorbeeld vaker drukke plekken maar tegelijk groeit de eenzaamheid. Bijna zes op de tien ondervraagden voelen zich eenzaam mensen missen vooral het in levenden lijve zien van familie en vrienden.
De enquête werd tussen 11 en 15 november gehouden onder ruim 64.000 mensen. Het was de achtste keer dat het RIVM zo'n onderzoek hield.

Maatregelen tegen winkeldrukte?

Dat is de grote vraag na een druk shopweekend. Eén ding is wel duidelijk dat de drukte in de winkels erg verschilde per gemeente. In steden als Rotterdam, Maastricht, Eindhoven en Apeldoorn was het duidelijk te druk, maar in andere populaire winkelsteden zoals Utrecht ging het goed.
De Utrechtse binnenstad afgelopen weekend.
De Utrechtse binnenstad afgelopen weekend. © RTV Utrecht
Vanavond is het ook één van de onderwerpen die wordt besproken in het Veiligheidsberaad. Het is weer maandag en dat betekent dat de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio samen komen in Utrecht voor het wekelijkse overleg.
Eén van de prominente agendpunten is dus het aanpassen van openingstijden van winkels, maar aan zo'n besluit kleven ook risico's. "Maar dan maak je de tijd dat mensen inkopen kunnen doen nog korter en wordt het misschien nog drukker", aldus de woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Datzelfde geldt voor het afschaffen van koopzondagen, waar ook niet iedereen even enthousiast over is.

Urechtse horecabond tegen opening

De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het onverstandig als kroegbazen en restauranthouders tegen het kabinetsbeleid in hun zaak gaan openen op 17 januari.
Gijs Werschkull van restaurant Gijs wil misschien zijn zaak open doen
Bij verschillende horeca-uitbaters in het land is iets geknapt nu ze te horen hebben gekregen dat de coronasluiting nog zeker tot medio januari gaat duren. Daarom dreigen ze op 17 januari hoe dan ook weer open te gaan.
Maar de afdeling Utrecht van KHN acht het, net als het landelijk bestuur, van groot belang om in gesprek te blijven met de overheid en niet op eigen houtje te gaan handelen.
Daan Smeltzer van KHN Utrecht legt uit waarom het geen goed idee is

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.