Het geld is er, maar waar blijft dan die bieb in Montfoort?

MONTFOORT - Hij zou er eigenlijk al moeten zijn, tenminste dat werd vorig jaar beloofd, maar het ziet er naar uit dat Montfoort en Linschoten nog even zonder bibliotheek zitten. "Ik ga er toch vanuit dat in het tweede kwartaal van volgend jaar een groot gedeelte van de fysieke collectie boeken weer beschikbaar is", laat wethouder Yolan Koster (Progressief Akkoord) voorzichtig weten.
En dat is ruim een jaar later dan gepland. De nieuwe vestigingen zullen straks geen traditionele biebs zijn waar je alleen maar een boek kan lenen. Het moet een 'Huis van Ervaring' zijn waar ook welzijnsorganisatie SWOM een plek krijgt en je bijvoorbeeld ook terecht kunt voor taalcursussen.
Bieb in Montfoort laat nog even op zich wachten
Het kost gewoon meer tijd, en corona werkt natuurlijk niet mee, om zoiets op poten te zetten, is de verklaring van wethouder Koster. "Je begint eigenlijk vanaf nul. En dan ga je zoeken en tekenen en dat maakt dat we in november 2020 nog steeds niet beschikken over datgene wat we met het 'Huis van Ervaring' willen laten ontstaan."

12000 boeken

Ondertussen moeten inwoners van de gemeente Montfoort het doen met 'boekenspots' en afhaalpunten waar je boeken kunt reserveren maar geen volwaardige bibliotheekvoorziening. Iets wat ze in Lopik, ongeveer even veel inwoners, wel hebben. "Twaalfduizend boeken staan er in Lopik en Benschop. En we hebben ruime openingstijden", vertelt Peter Sijpkes.
Sijpkes is algemeen manager van Karmac bibliotheek, een organisatie die sinds een paar jaar biebs opzet. Karmac is in het gat gesprongen dat is ontstaan na de bezuiningen in veel gemeenten. Doordat die steeds meer taken op hun bord hebben gekregen en er minder geld vanuit het Rijk beschikbaar is, moeten voorzieningen als het zwembad en de bieb het steeds vaker ontgelden. Karmac zegt alsnog bibliotheekvestigingen te kunnen realiseren, voor minder geld.
Sijpkes: "We werken kostenefficiënt en hebben een andere manier van boeken inkopen. Daarnaast werken we met personeel dat flexibel inzetbaar is. En we zorgen dat we goed luisteren naar de gemeente, kijken goed naar vraag en aanbod. De openbare, traditionele bibliotheek houdt zich aan een vaste prijs per inwoner waardoor ze gebonden zijn aan relatief hogere prijzen."

Snelle bieb, klein prijsje

Ook in de gemeente Montfoort probeerde Karmac een voet tussen de deur te krijgen. Daar sloten de twee bibliotheken in 2015, maar er is nu toch weer geld. Onder andere doordat PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher geld loskreeg voor gemeenten zonder bieb.
Karmac wilde de bibliotheken wel weer heropstarten, voor een veel lagere prijs dan de concurrent. "Wij konden het doen voor 125 duizend euro terwijl bibliotheek Het Groene Hart het nu voor 225 duizend euro doet."
Toch ging Montfoort met Het Groene Hart in zee dus. Wethouder Yolan Koster: "Een snelle bieb voor een klein prijsje is misschien een beslissing voor de korte termijn, maar we willen in Montfoort investeren in een duurzame bundeling van functies"
Sijpkes: "Alles wat Het Groene Hart kan leveren, kunnen wij ook, als we daar een eerlijke kans voor krijgen." En die heeft Karmac dus niet gekregen beweert de biebmanager. Er is wel een offerte gestuurd, maar daarop is nooit gereageerd.

Stichtse Vecht

Volgens Koster heeft de keuze voor de duurdere bieb, zij was zelf nog geen wethouder toen de beslissing werd genomen, mogelijk ook te maken met de jarenlang ervaring die de gemeente had met Het Groene Hart.
Bibliotheekmanager Sijpkes kijkt ondertussen verder. Hij is in gesprek geweest met de gemeente Stichtse Vecht, waar door bezuinigingen waarschijnlijk een aantal biebs gaan sneuvelen. "Uiteindelijk gaat het om de inwoners, dat zij kunnen genieten van een bibliotheekvoorziening."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.