Breuk Utrechtse Statenleden met FvD 'onvermijdelijk', maar niet onherroepelijk

De voormalige FvD-fractie in de Utrechtse Statenvergadering, archiefbeeld.
De voormalige FvD-fractie in de Utrechtse Statenvergadering, archiefbeeld. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De zes Utrechtse Statenleden die zich van Forum voor Democratie hebben afgescheiden houden de deur naar de partij open. Statenlid Ted Dinklo zegt dat FvD voor een eventuele terugkeer eerst de banden moet verbreken met mensen die extremistisch gedachtengoed aanhangen, een nieuw bestuur moet aanstellen en een nieuwe kieslijst moet presenteren.
De provincievertegenwoordiging van FvD hield zich bijna een week op de vlakte tijdens de conflicten over extremistische uitlatingen die hun partij landelijk verscheuren. Afgelopen weekend besloten de Statenleden alsnog met een verklaring te komen. Ze gaan voorlopig verder als Onafhankelijke Statenfractie Utrecht en volgen in de provincie de koers die ze onder de vlag van FvD al voor zichzelf hadden uitgestippeld.

Saneren

Volgens Statenlid Dinklo was voor de Utrechtse fractie de keuze om zich af te scheiden uiteindelijk niet meer te vermijden. "Het eerste dat werd gevraagd was een sanering binnen de partij van mensen die gedachtengoed aanhangen waar ik in elk geval niet achter sta", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Mocht dat gebeuren dan kunnen we alsnog kijken hoe we verder gaan."
Dinklo spreekt van "uurkoersen" als hij de stormachtige ontwikkelingen beschrijft. "Daarom hebben we ons afgelopen week relatief stil gehouden. Er is zoveel gebeurd, dat we besloten: we kunnen overal wel op reageren, maar een uur later is het alweer achterhaald."

'Je ziet alles instorten'

Voor Dinklo was het dan ook een zware week. "Je ziet zo langzamerhand alles om je heen instorten, zodat je denkt: Wat gebeurt hier? Maar het heeft zich vooral aan de bovenant afgespeeld. Wij zijn simpele 'backbenchers'. De fractievoorzitter (Wouter Weyers - red.) en Nicky Pouw-Verweij hebben zich er het meest mee bezig gehouden."
Pouw-Verweij, die behalve Statenlid in Utrecht ook Eerste Kamerlid is en door FvD als nummer drie op de kieslijst werd gezet, besloot vorige week al haar eigen weg te gaan. Nu haar collega's in de provincie zich ook hebben afgescheiden voegt zij zich weer bij hen.

Afstand van extremistische ideeën

Hoewel de breuk met het landelijke FvD volgens Dinklo onvermijdelijk was, is hij niet onherroepelijk. De fractie zegt haar positie te heroverwegen als de situatie in de partij "ten goede" keert. Voor Dinklo betekent dat in ieder geval dat het bestuur afstand neemt van de extremistische ideeën waar FvD-leden de partij mee in opspraak brachten.
"Wat van het begin af aan is gezegd: gewoon saneren", aldus Dinklo. "Alle mensen met extremistisch gedachtengoed gaan eruit. Die worden geroyeerd en zijn niet meer gebonden aan de partij. En er komt een nieuw bestuur en een nieuwe lijst."

Klimaat

De onafhankelijke Statenleden zeggen dat ze zich blijven inzetten voor de standpunten waar ze mee zijn verkozen. Volgens Dinklo is het klimaat op dit moment het belangrijkste thema in de provincie. Forum voor Democratie verzette zich in Utrecht tot nu toe sterk tegen de komst van zonneweides en windmolens als alternatieve energiebronnen.
In de discussie over stikstof wil de fractie meer ruimte voor boeren. In polder Rijnenburg bij Utrecht moeten meer huizen worden gebouwd, die vervolgens moeten worden toegekend aan mensen op de wachtlijst en niet aan bijvoorbeeld statushouders.

'Zetelroof'

De afsplitsing komt de Utrechtse volksvertegenwoordigers evengoed op veel kritiek te staan van de aanhang die partijoprichter Thierry Baudet trouw blijft. "Zetelroof", "Opportunisten" en "Weglopen bij problemen" valt te lezen onder het Twitterbericht waarmee de Statenleden hun stap bekend maakten.
"Dat was te verwachten", zegt Dinklo. "Het zijn primaire reacties, die doen me niet zoveel. Ik zeg het met pijn in het hart, maar op dit moment is FvD niet meer de partij waar ik ooit lid van ben geworden. Ik durf iedereen die gestemd heeft tegemoet te treden om uit te leggen waarom we deze keuze hebben gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.