Utrechter Dominique schildert de Voorstraat gevel voor gevel vanaf zijn keukentafel

UTRECHT - Van de bakstenen tot de uithangborden en de graffiti op de muren: wie regelmatig door de Voorstraat komt, zal de gevels van zaken als 'T Hoekje, Dick de Wit's Magic Tattoo en Koenraad moeiteloos herkennen uit Dominique's gedetailleerde tekeningen.
"Ja, het is een wat uit de hand gelopen projectje", geeft Dominique Vermeulen (31) lachend toe. De Utrechter schildert alle gevels van de Voorstraat na met aquarelverf. Tot in de kleinste details zet hij ze op papier. Eén tekening kost al gauw een paar uur.
Hij schildert al jaren gebouwen na met aquarelverf. Maar nog nooit eerder begon hij aan het vastleggen van een hele straat. Dat idee ontstond afgelopen maart, toen het door de eerste lockdown stil werd op de normaal zo drukke en levendige Voorstraat.
Het natekenen van The Revenge kostte aardig veel tijd omdat alle cirkels en ellipsen precies moesten kloppen.
Het natekenen van The Revenge kostte aardig veel tijd omdat alle cirkels en ellipsen precies moesten kloppen. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Tijdens het thuiswerken liep Dominique er vaak. "Op mijn dagelijkse rondje kwam ik niet veel verder. Ik zag de Voorstraat als mijn dorp, waar alles zat wat ik nodig had." Hij realiseerde zich dat de straat normaal gaat leven door alle horeca die er zit. "Ik was bang dat zij het niet gingen redden omdat ze allemaal dicht moesten. Dus wilde ik ze vastleggen voordat ze zouden omvallen."
Zo begon hij bij het begin: Café Voortuin. Daarna volgde de bijna veertig andere horecazaken. Nu is hij bezig met bijvoorbeeld de detailhandel en onlangs maakte hij de bioscoop af. Zijn tekeningen deelt hij op zijn Instagrampagina.
Dominique is net over helft.
Dominique is net over helft. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Normaal maakt Dominique zijn tekeningen à la minute op straat. Maar in verband met de 1,5 meter werkt hij nu thuis vanaf zijn tablet. Daarop staan de foto's van de gevels, het liefst zo up-to-date mogelijk. Op de tekening van de bioscoop zijn bijvoorbeeld de nieuwste filmposters te zien.
Zo werkt Dominique alle zaken één voor één af. Op een plattegrond houdt hij bij welke tekeningen af zijn.
"Ik zag de Voorstraat als mijn dorp, waar alles zat wat ik nodig had."
"Ik zag de Voorstraat als mijn dorp, waar alles zat wat ik nodig had." © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Het tekenen doet hij vooral na zijn werk. Ondertussen heeft hij meer dan de helft van de gevels gehad.
Van het verdwijnen van horecazaken uit de straat is "gelukkig" vooralsnog geen sprake. Sterker nog, er is er zelfs één bij gekomen. Dat geeft ook aan hoe snel de Voorstraat verandert, vindt Dominique: en dat is nog een mooie reden om "zijn dorp" vast te leggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.