Na jarenlange verwaarlozing glijdt en schommelt IJsselstein er weer op los

IJSSELSTEIN - Kapotte speeltoestellen en lege plekken in de speeltuin. Dat was het beeld afgelopen jaren in IJsselstein. Door de jaren heen zijn er speeltoestellen verwijderd die niet goed meer waren, maar er kwam niets voor terug. Dat is nu wel anders. Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het plaatsen van nieuwe speeltoestellen in de stad.
De IJsselsteinse Lara van vijf is blij met de nieuwe toestellen, samen met haar moeder is ze in de speeltuin in de buurt van haar huis. De glijbaan en de schommel zijn haar favoriet. Haar moeder, Sophia van den Bogert, is ook blij dat de speelplek is opgeknapt: "Ik vind het resultaat wel mooi en het is zeker een verbetering."
IJsselstein investeert 1 miljoen euro in speelplekken
Voor de directe buurvrouw van de speelplek is het ook een verademing dat haar dochter nu weer met een vriendinnetje in de speeltuin kan spelen. Yvonne Elsinghorst: "Het wordt heel veel gebruikt. De kinderen zijn weer elke dag buiten. Dus we zijn heel blij dat we dit weer hebben."
Sinds 2017 zijn tientallen speeltoestellen in IJsselstein verwijderd omdat ze niet veilig meer waren. Daar werd niets voor teruggeplaatst omdat er geen beleid was. Ook de gebruikers van deze speeltuin zijn het erover eens, het kon niet langer. Yvonne Elsinghorst: " Het was de hoogste tijd om de speelplek op te knappen, absoluut. Er was weinig nog goed en veilig. Sophia van den Bogert: "Het was allemaal verouderd en vies en groezelig."
Speelplek Diamanthof voor en na de vernieuwing
Speelplek Diamanthof voor en na de vernieuwing © Gemeente IJsselstein
Wethouder Bekker: "Het heeft gewoon een tijd geduurd, daar heb ik ook enorm van gebaald. We hebben ook nog de pech gehad dat we een verkeerd bureau hadden ingeschakeld die het beleid zou schrijven. Daar zijn we dus mee gestopt en hebben we vorig jaar besloten dat we niet met het beleid verder zouden gaan. Eerst wilden we voor vier ton aan speeltoestellen neerzetten.

Een half miljoen van een weldoener

Dat is nu gebeurd, voor vier ton zijn er speelplekken opgeknapt. En het beleid is af. Wethouder:" En nu kan de rest van het geld worden uitgegeven."
Met 'de rest van het geld' doelt de wethouder op nog eens 6 ton. Dit bedrag is geschonken door een anonieme sponsor. Wethouder Bekker: "Er was een zeer betrokken IJsselsteiner die zag dat er toch echt wel wat gedaan moest worden aan de IJsselsteinse speeltoestellen. En die is bereid geweest om bijna 6 ton te schenken. Ik ben daar zeer dankbaar voor en heel blij om. Dat krijg je niet vaak als gemeente."
Dat betekent dat eind volgend jaar, als de plannen allemaal doorgaan, IJsselstein een miljoen investeert in haar speelplekken voor de jonge inwoners.
Speelplek Prinses Beatrixlaan voor en na de vernieuwing
Speelplek Prinses Beatrixlaan voor en na de vernieuwing © Gemeente IJsselstein

Minder speelplekken

Begin volgend jaar roept de gemeente weer de hulp in van de inwoners van de stad. De wethouder wil van de gebruikers van de speeltuinen weten wat er moet komen en waar de speelplekken moeten komen.
Er zullen in ieder geval ook speelplekken gaan verdwijnen. Wethouder Bekker: "Er zijn minder kinderen in IJsselstein, dat is een gegeven. Dus dan heb je minder toestellen nodig. Er waren in IJsselstein ook naar verhouding heel veel toestellen." Ook verdwijnen er volgens de wethouder speelplekken omdat er minder 'losse wipkippen' zullen komen. Bekker: "Er is veel meer behoefte aan centrale speelplekken. Zodat de kinderen sociaal met elkaar kunnen spelen. Dus ja, het aantal plekken en toestellen neemt af. Maar juist de kwaliteit van het spelen zal toenemen", aldus de wethouder.
Speelplek Bellefleurpad voor en na de vernieuwing
Speelplek Bellefleurpad voor en na de vernieuwing © Gemeente IJsselstein

Onderhoud goed regelen

Het gebrek aan een beleid in IJsselstein voor de speeltoestellen zorgde er tot nu toe voor dat er geen of te weinig onderhoud werd gepleegd aan de toestellen. Daarom werden verouderde en onveilige toestellen maar verwijderd. Wethouder Bekker: "Dat was ook niet goed geregeld. Er was te weinig geld voor gereserveerd. We hebben dat nu in één keer opgepakt, dat is nu opgelost. Niet alleen voor het beheer maar voor het onderhoud en voor vervanging is geld gereserveerd. We zetten nu wel voor een miljoen neer maar er zal de komende jaren ook wel wat vervangen moeten worden, en daar is nu gewoon geld voor."
Begin volgend jaar kunnen de inwoners van IJsselstein weer verwachten dat de gemeente hen om advies vraag. "We gaan weer in overleg met de inwoners", zo vertelt de wethouder. Vorig jaar hebben 2000 inwoners gereageerd. "De kinderen willen klimmen, glijden, schommelen en in het gras voetballen. En er is minder behoefte aan wipkippen."
Moeder Sophia is blij met de speelplek maar mist tóch iets: "Ik vind het een pluspunt dat het van natuurlijk materiaal is gemaakt. Maar een wipkip was nog wel leuk geweest." Haar dochter lijkt de wipkip niet te missen: "Ik ga nog even van de glijbaan" zegt de 5-jarige Lara.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.