Wilhelmina uit Amerongen maakt unieke sieraden met een haaknaald en zilver- en gouddraad

AMERONGEN - Het was een haaknaald die Wilhelmina Huysman uit Amerongen ooit inspireerde tot het maken van sieraden. Tegenwoordig maakt ze in haar atelier unieke juwelen door gouden en zilveren draden te haken. Ze combineert die vervolgens met natuurlijke materialen zoals edelstenen, diamanten en zoetwaterparels.
Wilhelmina Huijsman haakt sieraden met gouden en zilveren draden.
"Het ritme van de beweging die je maakt met het haken vind ik heel fijn", zegt Wilhelmina. "Ik heb vroeger geschilderd en ook daar vond ik het ritme van de kwastbewegingen heerlijk." Wel is het behoorlijk zwaar doordat niet elk goud-of zilverdraad even soepel is. "Mijn handen gaan echt stuk als ik te lang doorga met haken", vertelt ze.
Met een haaknaald worden de stenen in zilver-of gouddraad gehaakt.
Met een haaknaald worden de stenen in zilver-of gouddraad gehaakt. © RTV Utrecht
Wilhelmina's inspiratie komt uit de natuur, de bloemen in haar tuin en uit het materiaal zelf. Haar mode- en artistieke achtergrond hebben Wilhelmina's gevoel voor kleur beïnvloed. Net als wanneer zij een kind was, ziet zij de ontwerpen voor haar sieradencollectie in haar hoofd, als beelden.
Ze koopt daarom alleen materialen waar ze gelijk de mogelijkheden van ziet: geen beelden, is geen inspiratie. "Als ik een steen zie, weet ik meteen of ik er iets mee kan en hoe het eindresultaat eruit moet gaan zien", vertelt ze. "Als ik er geen beeld bij heb dan hoef ik die steen ook niet te kopen." Bovendien houdt ze bij het kiezen van de stenen ook rekening met bijvoorbeeld de zwaarte van de steen. "Een steen kan bijvoorbeeld te zwaar zijn voor de constructie die ik maak, of te zwaar zijn om als sieraad in je oor te hangen."
Wilhelmina gebruikt natuurlijke materialen zoals ruwekristal en parels.
Wilhelmina gebruikt natuurlijke materialen zoals ruwekristal en parels. © RTV Utrecht
De sieraden van Wilhelmina zijn tot en met 20 december te bekijken in een expositie in Galerie Mi in Bilthoven en op afspraak in haar atelier op de Nijverheidsweg in Utrecht.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.