Er werden 100 duizend kippen geruimd, maar boerenfamilie kijkt alweer naar de toekomst

HEKENDORP - Geen gekakel van duizenden kippen. De stallen zijn leeg bij de familie Wiltenburg in Hekendorp. Afgelopen week zijn honderdduizend kippen geruimd vanwege de vogelgriep. Voor het eerst blikken ze terug op de nare gebeurtenis. Het was de tweede ruiming, want zes jaar geleden gebeurde hetzelfde. Toch zit de boerenfamilie niet bij de pakken neer: "Het is helaas het risico van het vak."
Pieter wil ondanks de vogelgriep ook kippenboer worden

Foute boel

Vorige week zaterdag loopt de boerenzoon Pieter (18 jaar) net als andere dagen door de stal voor een routinecontrole. Dan ziet hij opeens veel dode kippen liggen. Andere dieren gedragen zich vreemd: moe en happend naar adem. "Sommige kippen lagen met hun vleugels helemaal wijd." Meteen weet Pieter hoe laat het is. Hij herkent de symptomen van de vorige keer dat bij het familiebedrijf vogelgriep wordt geconstateerd.
Sommige kippen lagen met hun vleugels helemaal wijd
Pieter Wiltenburg, boerenzoon
"Ik heb meteen mijn vader erbij gehaald en hij zei ook: dit is foute boel", blikt Pieter terug. Niet veel later staan mannen in speciale pakken voor de deur om alle honderdduizend kippen te ruimen. Botte pech, noemt de NVWA het, dat de vogelgriep opnieuw dit bedrijf treft. "Alles is in orde hier." De aanpassingen aan de schuur en de strenge hygiënemaatregelen hebben het virus niet buiten de deur kunnen houden.
"Het is een drama", zegt Pieter erover. Al is hij ook realistisch. "We zitten in een waterrijk gebied. Je ziet het ook in de buurt: er vallen gewoon heel veel vogels dood uit de lucht." Het is volgens de jonge boer niet leuk om al je kippen kwijt te raken, maar 'het is beter voor alles'. "De dieren hebben het echt niet goed met vogelgriep."
Hopelijk blijft m'n vader nog lang helpen, want ik moet nog veel leren
Pieter Wiltenburg, boerenzoon
Samen met zijn vader richt hij zich liever op de toekomst. Hij is hoopvol. Even mag er niemand in de stal komen. Die is ingespoten met ontsmettingsmiddel en dat moet nog een week intrekken. Daarna kan het schoonmaken beginnen, waarna de grondige reiniging nog twee keer wordt herhaald. "Heel veel vrienden willen helpen en familie steunt ons. Dat is heel fijn", aldus Pieter.
"Kippen zijn leuke dieren en je maakt een mooi product: een gezond eitje voor de consument." Pieter gaat nog naar school, maar staat al met één been in het bedrijf van zijn vader. Dat daar onlangs vogelgriep is aangetroffen, is volgens hem 'helaas het risico van het vak'.
Vader Piet is trots op zijn boerenzoon: "Hier staat een supertrotse pa."
Vader Piet is trots op zijn boerenzoon: "Hier staat een supertrotse pa." © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
De gebeurtenissen van afgelopen week weerhouden hem er niet van om beetje bij beetje het bedrijf van zijn vader over te nemen. Al van vroeger af aan helpt hij mee op de boerderij en nu weet hij het zeker: ook hij wil kippenboer worden. "Ik ga er zachtjes ingroeien", zegt hij. "Al blijft m'n vader hopelijk nog lang helpen, want ik moet nog veel leren. Dus ik heb hem nog wel nodig", geeft hij toe.

Verklikkerkippen

In februari kunnen vader en zoon waarschijnlijk pas weer volledig aan de slag. Eerst moet de vogelgriep helemaal van het erf verdwenen zijn, waarna een groepje van 25 zogenoemde verklikkerkippen als test in de schuur gaat rondlopen. Als dat allemaal goed gaat, komen honderdduizend nieuwe kippen, betaald uit een soort noodfonds onder boeren.
Pieter kan niet wachten tot ze weer rondscharrelen in de stal. "Daar verheug ik me erg op." En vader Piet? Die wil zelf niet zoveel kwijt, maar is trots op zijn zoon. "Het is een aparte toestand die we weer mee moeten maken. Het geeft extra kracht dat we dat samen kunnen doen. Zeker door een zoon die het over wil nemen. Dat is het mooiste van een bedrijf van vader op zoon."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.