Gemeente Soest zoekt niet verder naar nieuwe locatie voor boer Van Dorresteijn

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
SOEST - Na jaren gesteggel heeft boer André van Dorresteijn definitief bot gevangen bij de gemeente Soest. Hij mag zijn bedrijf niet verhuizen naar een open polder aan de Peter van den Breemerweg en de gemeente houdt ook op met zoeken naar een andere locatie. Eerder vond de gemeente de verhuizing wel goed, maar nu is er toch tegen het plan gestemd. De kwestie speelt al sinds 2012.
Van Dorresteijn zit met zijn bedrijf binnen de bebouwde kom van Soest en wil al jaren verhuizen naar de Peter van den Breemerweg omdat daar meer ruimte is. Dat plan kreeg in eerste instantie goedkeuring van de gemeente maar die werd later ingetrokken omdat het bouwplan te groot zou zijn.
De gemeente beloofde toen mee te zoeken naar een passende nieuwe locatie. Die werd niet gevonden: er zouden geen geschikte plekken zijn binnen of buiten de gemeentegrenzen. Het college van B en W wilde daarop stoppen met zoeken naar een nieuwe locatie en werd daarin vorige week gesteund door een meerderheid van de raad in de vorm van Gemeentebelangen Groen Soest, VVD, D66 en CU-SGP.
De oppositie in de raad vond juist dat de boer geholpen moest worden. De partijen hebben er moeite mee dat hem een belofte is gedaan die niet wordt nagekomen. De langslepende discussie heeft ook veel impact gehad op de familie van de agrariër. De 19-jarige dochter van boer André, die het familiebedrijf uiteindelijk wil overnemen, vindt de situatie onbegrijpelijk: "Een langgerekt hopen maakt het hart ziek."
Verschillende oppositiepartijen denken dat de affaire de geloofwaardigheid van de politiek schaadt en spraken eerder al van 'onbehoorlijk bestuur'. Deze partijen vrezen dan ook een claim maar hun verzet was niet genoeg. Oppositiepartijen Soest2002, CDA, PvdA, GroenLinks, Partij Ons SOESTerberg, Lokaal Anders Soest en BurgerBelangen Soest-Soesterberg konden het plan niet tegenhouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.